Många vinnare på Barncancergalan - det svenska humorpriset

På bilden står massor av barn på Berns scen. De bär vita tröjor där det står

Sveriges humorelit prisades när Barncancergalan – det svenska humorpriset gick av stapeln under måndagskvällen. "Solsidan" blev dubbelt prisad, Youtube-profilen ”Jockiboi” fick motta Barnens pris – och privatpersoner och företag bidrog med hela 35 miljoner kronor till Barncancerfonden och kampen mot barncancer.

Måndagen den 3 oktober direktsändes för andra året i rad Barncancergalan – det svenska humorpriset i Kanal 5. På Berns Salonger i Stockholm samlades drabbade familjer och Sveriges humorelit för att visa sitt stöd för barncancerforskningen. Programledaren Carina Berg och Youtube-stjärnan Kristina ”Keyyo” Petrushina ledde galakvällen.

Under kvällen delades det ut sju åtråvärda Papphammar-statyetter i sju kategorier till Sveriges roligaste humorister. Samtidigt gjordes en fantastisk insats i kampen mot barncancer när tusentals engagerade tittare anmälde sig som Barnsupportrar hos Barncancerfonden. Totalt samlades det in 35 miljoner kronor till barncancerforskningen. Det är pengar som till exempel kan räcka till att hålla 82 olika forskningsprojekt igång under ett år.

Komediserien ”Solsidan” prisades dubbelt under galan. Först vann skådespelaren Malin Cederbladh i kategorin Årets kvinnliga humorprestation och senare under kvällen vann serien även Årets humorprogram. 

Youtube-stjärnan Joakim "Jockiboi" Lundell tog emot statyetten för Barnens pris, där vinnaren röstats fram av just barn och unga. 

– Det betyder allt att veta att man kan göra någon människas liv bättre. Det är svårt att finna ord, faktiskt. Det är väldigt mycket känslor just nu. Att barnen i Sverige har valt ut mig till det här – det är helt otroligt, sa Jockiboi efter att ha tagit emot statyetten.

Barnens pris delades ut av OS-guldmedaljören Sarah Sjöström och ishockeylegendaren Peter ”Foppa” Forsberg tillsammans med barnen Nike och Mattias. De känner igen varandra väl sedan tidigare, då de har spelat in reklamfilmer tillsammans för Barncancerfonden.

Nike, 8 år, tyckte det kändes pirrigt att dela ut priset på scenen.

– Det var ju ändå hela Sverige som såg på, och det är ganska många människor, sa Nike.

– Det var kul att dela ut priset. Samtidigt som det är roliga inslag kommer det tillfällen när jag gråter varannan sekund. Det är jätteviktigt att folk bidrar och viktigt att många är med och stöttar på något sätt, sa Sarah Sjöström.

Här är alla vinnarna:

Årets kvinnliga humorprestation:
Malin Cederbladh för ”Solsidan 5”.

Årets manliga humorprestation:
David Wiberg, ”Boy machine”.

Årets humorprogram:
”Solsidan” säsong 5, TV4. Regi: Måns Herngren, Emma Bucht, Niclas Carlsson, Eddie Åhgren.

Årets webbhumor:
Daniel och Emil Norberg, Melodifestivalen 2016 parodi – Andra chansen.

Årets scenshow:
Sveriges historia – den nakna sanningen, Özz Nûjen och Måns Möller

Årets långfilmskomedi:
”En underbar jävla jul”.

Barnens pris:
Jockiboi.

Text: Fredrik Wallin Foto: Anders G Warne Publicerades: 4 oktober 2016
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet