Familjen Karlssons engagemang lyser upp Nyköping

Cecilia Karlsson (till vänster) under en ljusmanifestation på Internationella barncancerdagen på Stora torget i Nyköping.

Den 15 februari uppmärksammar familjen Karlsson för tredje gången en ljusmanifestation på Internationella barncancerdagen på Stora torget i Nyköping. Med hundratals marschaller lyser staden upp i vinterdunklet för att uppmärksamma alla barn som drabbats av cancer.

Internationella barncancerdagen har uppmärksammats sedan 2002 då den internationella föräldraorganisationen ICCCPO valde att införa dagen. Sedan dess har det varje år på flera orter i landet arrangerats ljusmanifestationer där Barncancerfonden tillsammans med lokala barncancerföreningar uppmärksammat dagen. 

I Nyköping är Cecilia Karlsson för tredje året en av initiativtagarna till stadens manifestation för dagen med närmare 100 lysande marschaller formade till ett hjärta på Stora torget.

– Vår äldsta son Malte fick en hjärntumör 2010. Det har skapat en frustration och vi ville därför göra någonting aktivt för att förbättra både kunskapen om vad det innebär att ha ett barn med cancer och själva behandlingen. Har man en hjärntumör så drabbas man av komplikationer efteråt. Vi vill ju att det ska utvecklas effektiva behandlingsmetoder som inte ger lika stora skador efteråt, säger Cecilia Karlsson. 

Liksom tidigare år arrangerar familjen Karlsson dessutom en insamling under dagen. Tillsammans med en annan familj tillverkar de änglar som de säljer till förmån för Barncancerfonden.

– Dels så säljer vi dem men vi försöker även att prata mycket med människorna som kommer till manifestationen. Det skapar ett forum för att mötas och prata om barncancer. Det är otroligt givande och bra, för man märker att folk har en önskan att prata om det.

Bildtext: från vänster barnen Albin, Oscar, Malte.

Vad har du för förväntningar inför årets manifestation? 

– Jag hoppas att informationen om den ska spridas och att det kommer mycket folk. Förutom ljusmanifestationen och änglaförsäljningen kommer min två andra söner, Oscar och Albin, att göra något extra i år. I somras arrangerade de tillsammans kompisarna Adam och Noel en loppis då de sålde grejer och fika till förmån för Barncancerfonden. De döpte sig själva till ”Svalstafighters loppis mot barncancer” och har faktiskt lyckats samla in 23 000 kronor. De kommer vara med på manifestationen och sälja fika till förmån för barncancerfonden. Det är helt otroligt vilka killar de är. Jag är så stolt, säger hon.

Första året fick familjen mycket publicitet och var på förstasidan i lokaltidningen Södermanlands Nyheter inför evenemanget. Då kom runt 100 personer och insamlingen landade på omkring 11 000 kronor. 

– Det är svårt att säga hur många som väntas komma i år, men jag hoppas att det kommer runt hundra personer, det vore roligt, säger Cecilia Karlsson.

Fakta om familjen Karlsson

Mamma Cecilia Karlsson, pappa Gustav och bröderna Malte, Oscar och Albin.
I dag mår Malte, 12 år, bättre. Hjärntumören av typen medulloblastom är färdigbehandlad sedan hösten 2011.

– Han mår bra. Det är tröttheten som är kämpigt för honom. Men han har ingen tumör kvar. Det känns jätteskönt, säger mamma Cecilia Karlsson.

Aktuella med: I Nyköping uppmärksammar Cecilia Karlsson med familj Internationella Barncancerdagen för tredje gången genom att tända marschaller närmare 100 marschaller på Stora torget.

Läs mer om syskonens insamlingsbössa ”Svalstafighters loppis mot barncancer” här.

Länk till änglarna finns här.

Text: Fredrik Wallin Foto: Privat Publicerades: 19 januari 2017
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet