Elevernas pengar gick till Barncancerfonden

I Strömstad arrangerades en julbasar där skolans elever sålde julpynt och bakverk.

För tredje året i rad arrangerade Odelsbergsskolan i Strömstad en julbasar där skolans elever sålde julpynt och bakverk. I år valde eleverna att skänka de intjänade 8 053 kronorna oavkortat till Barncancerfonden.

Odelsbergsskolans julbasar har blivit en tradition på skolan och i år var det tredje gången som föräldrar, syskon, släkt och vänner bjöds in till evenemanget. Skolans fritids börjar planera redan under höstlovet.

– Det är många föräldrar som tidigt börjar fråga efter basaren och barnen tycker själva att det är jätteroligt. Vi lärare får vara med och hjälpa till med matten här och där under kvällen men annars sköter eleverna allt själva. Vid det här laget har de stenkoll på vad som kommer att hända både inför och under kvällen, och alla brukar vara väldigt peppade, säger Tringa Shasivari som är pedagog på Odelsskolan.

Det är inte ovanligt att skolor håller i likande arrangemang men då brukar målet vara att samla in pengar till skolresor och likande. På Odelsbergsskolans julbasar väljer istället barnen ut vilken organisation som ska få allt som hamnar i kassorna under kvällen. I år valde eleverna Barncancerfonden.

– Det var självklart att pengarna skulle gå till Barncancerfonden i år. Förslaget kom från barnen själva. De vet att Barncancerfonden är en seriös och stor organisation som förtjänar det här stödet, berättar Tringa Shasivari.

Under eftermiddagarna på fritids julpysslade barnen ihop allt som sedan hamnade i försäljningsstånden. Juldekorationer och kransar fick ta plats tillsammans med nybryggd glögg, hemstöpta ljus och nybakat julgodis. Kvällen på skolgården blev även i år välbesökt och de shoppingsugna fick kaffe och pepparkakor medan de kikade runt bland stånden. För de lite frusna fanns en stor brasa att värma sig vid. Nytt för i år var en utlottning av tre julkorgar.

– Vi hade 100 lotter som sålde slut på max tio minuter, sedan drog vi vinnarna i slutet av kvällen. Det var verkligen superuppskattat, säger Tringa Shasivari.

Efter kvällen räknades kassorna och då stod det klart att eleverna fått in 8 053 kronor till kampen mot barncancer.

– Eleverna tycker att de har allt de behöver här i skolan och vill därför dela med sig. De kommer att få ett diplom att hänga upp för sin fina insats och det tycker dom är jättekul, säger Tringa Shasivari.

Text: Amanda Hjelm Foto: Privat Publicerades: 12 december 2016
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet