87 nya miljoner till forskning mot barncancer

En bild som visar forskningsprover

Rekordmånga ansökningar kom in när Barncancerfonden vid årsskiftet fördelade pengar till forskningsprojekt inom barncancer.
– Det är jätteroligt att så många är intresserade av vårt område, säger forskningschefen Kerstin Sollerbrant på Barncancerfonden.

Sammanlagt fick Barncancerfonden in 186 stycken ansökningar till sju olika typer av projekt i den så kallade höstutlysningen, vilket är en liten ökning från föregående år.

– Det känns som en framgång att det var ett så stort intresse från forskarhåll. Ett intresse som är väldigt relevant för våra två utmaningar: överlevnad och nya mediciner, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef Barncancerfonden.

Totalt sökte forskare anslag för 435 miljoner kronor motsvarande 511 forskar-år. Efter en genomgång av ansökningarna i forskningsnämnderna är resultatet att 85 forskningsprojekt från 14 olika lärosäten och sjukhus får dela på närmare 87 miljoner kronor –  2 miljoner mer än fjolårets höstutlysning.

En orsak till det stora intresset är att Barncancerfonden för första gången har en separat utlysning inom kategorin kliniska projektanslag, det vill säga projekt inom patientnära forskning. 13 ansökningar av 30 sökande i kategorin blev beviljade sammanlagt 11,3 miljoner kronor.

– Vi vill premiera klinisk forskning eftersom det är en helt nödvändig länk i kedjan för att ta fram nya mediciner, säger Kerstin Sollerbrant.

Den nya utlysningen kommer att genomföras även 2017, vilket förhoppningsvis kommer att leda till att fler ägnar sig åt behandlingsforskning.

En titt på topplistan över de nyckelord som forskarna anger vid ansökan visar att individualiserad medicin, nya behandlingsmetoder, sena komplikationer samt registerforskning ligger i topp.

– Alla fyra områdena ligger väl i linje med de områden som är högaktuella inom barnonkologisk forskning, säger Kerstin Sollerbrant.

Hon är nöjd med resultatet av årets utlysning.

– De projekt som nu beviljats forskningsmedel kommer att ge oss värdefull kunskap så att vi kommer ännu längre med våra två viktigaste utmaningar – att öka överlevnaden och att skapa nya behandlingar och skonsammare mediciner. Det är vi jätteglada för.

Text: Anders Dahlbom Foto: Charlotte Gawell/Erik Nylund (grafik) Publicerades: 13 februari 2017
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet