1 500 tomtar sprang mot barncancer

1 500 tomtar samlades i Kungsträdgården för att delta i Stockholm Santa Run.

Över 1 500 tomtar joggade till förmån för Barncancerfonden i loppet Stockholm Santa Run. 
I år lyckades julnissarna samla in över 200 000 kronor. – Det känns helt otroligt att vi lyckades få in så mycket pengar, säger Kiana Moberg, som arrangerade loppet.

Mängder med rödklädda tomtar samlades i centrala Stockholm den 11 december för att delta i vad som skulle bli en riktig tomtefest. Människor utklädda till julnissar sprang tillsammans ett tre kilometer långt lopp för att samla in pengar till Barncancerfonden och andra organisationer. 

Loppet – som går under namnet Stockholm Santa Run – är inget vanligt arrangemang. Det handlar inte om någon tävling utan fokus ligger på att ha kul, få lite motion och göra något fint för personer som behöver det. I det första loppet 2013 deltog 90 tomtar, under 2015 deltog 900 och i år kom det minst 1 500 tomteklädda löpare till start i Kungsträdgården för att delta.

– Det är helt otroligt vad många tomtar det kom i söndags. Det känns helt fantastiskt, säger Kiana Moberg som ensam arrangerade loppet.

Alla som ville fick vara med i loppet. Enda kravet för att delta var att man skulle klä ut sig till tomte.

– Kravet var en tomtekostym, för alla skulle se likadana ut. Annars skulle det inte ha varit Santa Run. Det kom till och med barnfamiljer som hade med sig små julnissar i barnvagnarna, säger Kiana Moberg.

I år lyckades det motionerande jultomtarna samla in över 200 000 kronor – vilket är en rekordstor summa.

– Vi sitter fortfarande och räknar, men redan nu har vi slagit vårt mål som var på 200 000 kronor. Det är 100 000 kronor mer än förra året, vilket är helt otroligt, säger Kiana Moberg och fortsätter:

– Förutom pengarna så var det roligt att det snöade samma dag, för det bidrog till den där riktiga julstämningen. Det var magiskt vackert med alla tomtarna i snön. Det var exakt vad jag ville ha. Det var en perfekt dag för Santa Run.

Varenda krona som samlats in via biljettintäkter och donationer kommer att skänkas till välgörenhet. Förutom Barncancerfonden går intäkterna även till Röda korset och Aktivisfonden.

– Barncancerfonden gör ett otroligt jobb. När jag började engagera mig i Ride of Hope så fick jag en större inblick i vad pengarna faktiskt kan göra och varför varenda krona behövs. Därför ville jag samla in pengar till Barncancerfonden, säger Kiana Moberg.

Orsaken till varför hon startade loppet för tre år sedan är upplevelser hon haft som berört henne. Genom Stockholm Santa Run såg hon en möjlighet att hjälpa till.

– Jag levde i London och hade en engelskalärare som hette Lara. När hon var 25 år reste hon till Kuba och blev mördad, vilket gjorde mig otroligt ledsen. Jag kontaktade hennes föräldrar som efter Laras död startade ”Lara Foundation” där de samlade in pengar för att bygga skolor och lära ut engelska i behövande länder. Det inspirerade mig.

Under hela hösten har Kiana Moberg lagt all sin lediga tid på att organisera loppet.

– Det har varit extremt tufft för mig att göra det här själv. Det har varit mycket jobb med att hitta rätt sponsorer för att kunna genomföra loppet. Men det var det värt, för det är en fantastisk upplevelse och en viktig insamling, säger hon.

Text: Fredrik Wallin Foto: Ola Sköld Publicerades: 12 december 2016
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet