Terapihunden Austin hjälper cancersjuka Emilia att bearbeta trauma

I januari 2019 blev Emilia diagnostiserad med elakartad hjärntumör. Efter operationen genomgick Emilia sju veckors strålbehandling. Terapihunden Austin och konsultsjuksköterskan Johanna hjälper Emilia att bearbeta traumatiska upplevelser på sjukhuset.

På barnsjukhuset i Lund träffade Emilia konsultsjuksköterskan Johanna Mårtensson som utöver sitt uppdrag som konsultsjuksköterska arbetar med hundterapi tillsammans med hunden Austin. Johanna berättar att arbetet med Austin och barnet varierar. Ibland hjälper Austin till att få barnet att röra på sig, bearbeta upplevelser och trauman genom lek. Ibland är syftet att få barnet att komma bort från avdelningen och hälsa på och klappa honom.

 – Emellanåt följer vi med på samtal med kurator eller psykolog. Austin kan vara en motivation att komma till samtalet samt att han har en lugnande effekt på barn, säger Johanna.

 – Emilia leker med Austin samtidigt som jag får möjlighet att träffa annan vårdpersonal. Hon brukar leka att hon söver Austin, ger honom ett stick i fingret eller andra saker som hon upplevt som jobbigt på sjukhuset. Ibland går de en promenad och leker utomhus. Allt anpassas efter dagsformen hos Emilia och vad hon känner för behov.  Även Emilias lillasyster har fått stöd av Austin då hon också leker med Austin, vilket bidrar till en positiv upplevelse av sjukhusmiljön, berättar Emilias mamma Charlotte.

Johanna berättar hur hon under en konferens 2012 fick höra om vårdhunden Livia. Tankarna om att själv arbeta med en vårdhund väcktes till liv när hennes egna familj skaffade Austin 2017. Austins föräldrar är utbildade terapihundar och han ansågs redan som liten att vara lämplig vårdhund.

”Barnen blir lugnare av att sitta och klappa honom. Vi kan prata om förberedelser inför operationer eller andra omvårdnadsmoment och det skapar mindre oro.”

Johanna förklarar att de arbetar i enlighet med evidensbaserad omvårdnad. Det innebär att vi arbetar efter att kunna ge barnet den bästa vården som möjligt enligt forskning. I Austins och mitt fall blir arbetet att vara ett komplement till annan omvårdnad för barnet och familjen. Även barn som inte pratar kan kommunicera med Austin då vi arbetar med tecken.