16x9 Image

Teknik gör skillnad för barn på sjukhus

Tack vare projektledning av Barncancerfonden Södras medlem David Schaub och sponsring från Sparbanksstiftelsen Finn, Tillmobil, ViaPlay, Barncancerfonden Södra och ett antal hjälpsamma volontärer har 19 nya TV-apparater, Playstations och ViaPlay abonnemang installerats på barncanceravdelningen i Lund.

David Schaub berättar hur hans son Jacob blev hjälpt av teknik under sjukhusvistelserna under sin cancerbehandling.

När vår son Jacob blev sjuk 2011 så tillbringade han väldigt mycket av sin tid i en sjukhussäng med droppslangar konstant kopplade till hans kropp. Läkare och sjuksystrar stack honom i armar, fingrar, tår, bröstport och ryggen dagligen. Var 30 minut 24 timmar om dygnet blev han störd av pipande medicinutrustning som varnade för det ena och det andra.

På sätt och vis anser jag att detta är som ett sorts "övergrepp" på barnet eftersom det inte har kontroll eller kan bestämma. Efter ett tag så kan de skapa en typ av apati. Jag kommer väl ihåg när Jacob började lägga ett lakan över sitt huvud trots att det var mitt på dagen.  Detta var hans sätt att ”stänga dörren” till sitt ”pojkrum” fast han i själva verket låg i en sjukhussäng i en steril miljö som inte är mysigt för ett barn som egentligen vill vara hemma eller ute på gården och leka med sin bror och kompisar.

En av de tidiga dagarna i Jacobs sjukhustid kom Jacobs farbror Henrik till sjukhuset och gav honom en ipad då han insett att teknik kan öppna upp en fantasivärld för Jacob. En värld där han kunde sjunka in i och bara vara ifred. I stället för att dra ett lakan över huvudet när sjukhuspersonalen behövde ”arbeta” på Jacob så satt han nu och skrattade ensam eller tillsammans med sin bror samtidigt som läkare och sjuksystrar kunde sticka och dra i honom. Det var som om han inte längre stördes av allt runt omkring honom.

Min arbetsgivare såg också hur teknik kunde hjälpa Jacobs humör och installerade ett ”Skype fönster” som alltid var påslaget och i andra ändan fans ett annat ”Skype fönster” som var i lillebror Simons pojkrum hemma i vårt hus.

Varje dag när lillebror kom hem från dagis så kunde de ha varandra nära både med bild och ljud. Ofta talade de inte ens med varandra, men en trygghet skapades när vetskapen att lillebror alltid fanns med honom där i sjukhusrummet. Det gav Jacob en typ av ny ”vardag” som var betydligt mer värdefull än standard-paketet som barnen har i sina sjukhusrum.

Några år senare när Jacob hade avslutat sin behandling och jag träffade andra föräldrar till inlagda barn så nämnde de ofta hur underhållningsutrustningen på avdelningen inte fungerade. Vissa barn hade tillgång till favoritspelet men i rummet bredvid funkade ingenting och ibland kunde man inte hitta fjärrkontrollen.

När jag talade med sjukhusledningen på barnonkologin så blev det tydligt att lösningen på detta var inte bara var att be om mer pengar och köpa nya TVs, spel och fjärrkontroller. Det fanns ingen strukturerad administration av detta och saker försvann konstant eller slutade att fungera.

Jag tog på mig uppgiften att installera alla nya TVs och playstations i samtliga rum samt se till att alla barnen fick samma spel inköpta så det blev rättvist.

Jag bestämde mig också för att all utrustning skulle stöldsäkras då det tidigare har varit stölder på avdelningen. Till min hjälp har företag och volontärer ställt upp med pengar, kunskap och mycket fritid. Vi har arbetat upp processer med arbetsledning där nya volontärer enkelt kan signa upp för en arbetshelg så alla kan hjälpa till. Slutresultatet är väldigt lyckat och uppskattat.

Varmt tack från Barncancerfonden Södra till David, alla sponsorer och volontärer!