Hemliga språk och chiffer

Välkommen till agentskola när våra vänner i Barncancerfonden Mellansverige bjuder in. OBS! All INFORMATION FÅR ENBART HANTERAS AV AGENTER.

MÖTE FÖR ALLA AGENTER

Artikelnummer: 42007
Ärende: Agentutbildning
Avdelning: Hemliga språk och chiffer

Hemliga språk och chiffer - digital workshop

Lär dig mer om hemliga språk och chiffer! Barncancerfonden Mellansverige bjuder in medlemmar från alla Barncancerfondens lokala föreningar till agentskola tillsammans med LajvVerkstaden den 24/10 16.00-18.00

Alla deltagare kommer att få ett presentkort, för inköp av material, samt en agentbok hemskickad på posten.

Vad är chiffer?

Chiffer är en hemlig skrift som man behöver en nyckel för att kunna lösa. När man chiffrerar så kastar man runt eller byter ut bokstäver i ett meddelande. Detta gör man för att ingen utomstående skall kunna lösa meddelandet.

Avsändaren och mottagaren av meddelandet har kommit överens om vilken nyckel som gäller. När man skriver ett meddelande med chiffer så kallas det att man chiffrerar (kodar, krypterar) meddelandet. Från början är meddelandet i klartext och när man sedan har chiffrerat texten så har man ett chiffer.

Källa: Trollhättans Scoutkår

Utrustningslista

I workshopen kommer presentera ett antal olika sätt att skriva hemliga meddelanden och som deltagare kommer du få försöka läsa hemliga meddelanden och skriva egna. Det går bra att delta utan att göra alla uppgifter.

Vi kommer även testa osynlig skrift. Den osynliga skriften kräver hjälp av en vuxen då vi värmer våra brev över ett tänt ljus.

Du behöver:

  • Pensel
  • Penna, papper och spegel
  • 1 citron
  • Tändstickor
  • Ljus
  • Skål med vatten

Mer information finns i den kommande agentboken, med möjlighet för anteckningar. En sann agent håller sig ständigt förberedd för det oväntade.

Läs mer och anmäl dig här, senast den 10 oktober.

 

Välkommen till agentskolan och Hemliga språk och chiffer!