På plats i Luleå för att ta emot priset var Anne-Li Pettersson, Lovisa Pettersson och Patrik Öberg från Fikagruppen.

Fikagruppen och Maria vinner Barncancerfonden Norras Hjältepris

Barncancerfonden Norra har utsett Hjältepristagarna. Det blir fikagruppen, Umeå, och Maria Skalin, Sundsvall, som prisas för sina insatser för föreningen under det gångna året. – Två fantastiska vinnare som med engagemanget de visat över tid satt ljus på tillvaron för våra sjukdomsdrabbade barn och deras familjer, säger Jonas Fahlman, avgående ordförande i Barncancerfonden Norra.

Barncancerfonden Norra instiftade Hjältepriset 2016 för att uppmärksamma viktiga insatser för föreningen. Priset delas dels ut internt till en föreningsmedlem, dels externt till någon i omvärlden som gjort något gott för Barncancerfonden Norra.

Efter en nomineringsprocess har pristagarna slutligen röstats fram av Barncancerfonden Norras medlemmar.

– Satsningen på Hjältepriset har fallit väldigt väl ut och skapat positiva ringar på vattnet i ett utvecklat engagemang. Vi kommer att fortsätta med Hjältepriset och dela ut det igen 2020 för insatser som görs under 2019, säger Jonas Fahlman.

Fika med det lilla extra

Den interna pristagaren av Hjältepriset blir fikagruppen, som varje onsdag arrangerar fikakvällar på barncanceravdelningen på Nus i Umeå för inneliggande barn och familjer.

Motiveringen för fikagruppen som pristagare lyder: ”Fikagruppens verksamhet är mycket uppskattad av familjerna på Barn 3. Med stort engagemang skapar de fikakvällar med det lilla extra, och bidrar med erfarenhet och glädje. Onsdagsfikat är veckans höjdpunkt för många inlagda familjer.”

– Det känns jätteroligt att vi får Hjältepriset. Familjernas uppskattning känns alltid väldigt fin att möta varje onsdag, och det här priset från medlemmarna i Barncancerfonden Norra ger energi att vilja fortsätta engagera sig i våra fikakvällar, säger Anne-Li Pettersson, sammankallande i fikagruppen.

Fikagruppen består av Anne-Li Pettersson, Lovisa Pettersson, Ulrika Lidvall, Desireé Hansson, Matilda Ahlström, Gertrud Ahlström, Anna Pettersson, Pär Pettersson, Patrik Öberg, Ingrid Öberg, Caroline Persson Munther, Per-Erik Lindgren och Zandra Lindgren. 

Tillverkar och säljer armband

Maria Skalin, Sundsvall, blir extern pristagare med motiveringen: ”Med stort engagemang samlar Maria, med hjälp av andra, kontinuerligt in pengar till Barncancerfonden Norra genom insamlingen ’Till minne av Molly’. De tillverkar och säljer armband, och driver insamling på Facebook. ’Till minne av Molly’ har samlat in över 100 000 kronor till Barncancerfonden och över 20 000 kronor till Barncancerfonden Norra.”

– Jag är otroligt glad, tacksam, och väldigt överraskad över att vinna Hjältepriset. Bara att bli nominerad var en vinst för mig, och för Mollys fond, som i samband med det fick mer uppmärksamhet. Att det som dagen efter Mollys bortgång startades i sorg och frustration nu har lett till ett så otroligt engagemang och delaktighet värmer verkligen, säger Maria Skalin.