16x9 Image

Barncancerfonden Norra flyttar in i Hjältarnas Hus

Idag invigs Hjältarnas Hus i Umeå. För sjukdomsdrabbade barn och deras familjer i Barncancerfonden Norra kommer Hjältarnas Hus att verkligen kunna göra skillnad.

– Hjältarnas Hus kommer att sprida lite ljus över under långa och mörka behandlingsperioder genom att erbjuda något av en hemmiljö i ett sjukhusnära läge, säger Jonas Fahlman, ordförande i Barncancerfonden Norra.

Barncancerfonden Norra är sedan 2010 initiativtagare till Hjältarnas Hus och huvudsaklig finansiär till det projekt som nu mynnar ut i att landstinget har byggt Hjältarnas Hus vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Efter att ha initierat projektet har vi sedan 2013 haft ett väldigt positivt samarbete med föreningen Hjältarnas Hus som då startades. Alla medlemmar i Barncancerfonden Norra, ingen nämnd och ingen glömd, ska känna sig stolta över att på något sätt ha bidragit till att vår dröm nu äntligen blir verklighet. Det är glädjande att vi har kunnat stötta Hjältarnas Hus med mångmiljonbelopp från våra insamlade medel, säger Jonas Fahlman.

Namnet Hjältarnas Hus kom till efter att Jan Andersson, medlem i Barncancerfonden Norra med Lycksele som hemvist, vunnit en namntävling.

Barncancerfonden Norras kansli i Hjältarnas Hus

Hjältarnas Hus innehåller totalt 15 lägenheter där långtidssjuka kan bo.

Barncancerfonden Norra flyttar samtidigt sitt kansli till Hjältarnas Hus från och med den 1 juni när verksamheten i huset drar igång.

– Tack vare förbättrad logistik och att rent geografiskt befinna oss ännu närmare barncanceravdelningen kommer vi att kunna erbjuda våra medlemmar ett ännu bättre stöd och större närvaro för alla som så önskar, säger Jonas Fahlman.

Barncancerfonden Norra – som inte får några bidrag från stat, kommun eller landsting – bedriver verksamhet i de fyra nordligaste länen.

– De långa avstånden och kostsamma resorna är en stor utmaning i vår region som sträcker sig över mer än halva Sverige. Tillkomsten av Hjältarnas Hus kommer att underlätta mycket för barn och familjer i norra Sverige som hamnar i svåra sjukdomssituationer, säger Jonas Fahlman.

Enormt engagemang

Björn Jonsson är både ordförande för föreningen Hjältarnas Hus och medlem i Barncancerfonden Norra.

– Att stå här framför det färdiga huset känns helt fantastiskt. Det är ett enormt engagemang som hela tiden omger Hjältarnas hus och som verkligen värmer i hjärtat. Vi vill tacka landstinget och alla samarbetspartners som på olika sätt bidragit till att huset nu är verklighet. Nu ska vi förvalta det på bästa sätt och bygga upp en trygg och professionell verksamhet, säger Björn Jonsson.