Lagen om arvsrätt

Det du efterlämnar kan hjälpa fler cancersjuka barn att överleva. Om du skriver ditt testamente själv kan du bestämma vad som ska hända med din egendom.

Lagen som reglerar vad som händer med dina pengar och egendom när du går bort heter ärvdabalken. Den tar dock inte hänsyn till hur just du vill ha det. Därför är det viktigt att skriva ett testamente för att klargöra hur du vill att din egendom ska fördelas efter livets slut. Du kan testamentera vad du vill, till vem du vill, med ett undantag: Dina barn har alltid rätt till hälften av arvet efter dig, det är deras så kallade laglott. De är dina bröstarvingar. Om de inte är i livet går hälften av din egendom istället till dina barnbarn.

Eftersom det finns en begränsad arvsrätt i Sverige kan inte kusiner och avlägsna släktingar ärva, såvida du inte skriver in det i ditt testamente. Om det inte finns några arvingar tillfaller arvet statliga Allmänna Arvsfonden. I de flesta fall är det enkelt att upprätta ett testamente.

Enkelt att skriva ett testamente

Många går och tänker att de borde skriva ett testamente och känner en viss motvilja, vilket är fullt förståeligt. Men om du gör det så snart du har börjat fundera över saken kan du sedan, när det är klart, lägga det åt sidan och istället ägna dig åt annat. Gör det nu, annars kanske det inte blir av. Om du behöver hjälp kan du titta på våra exempel och mallar, eller kontakta oss.

Frågor om testamente?

Välkommen att skicka mejl till testamenten@barncancerfonden.se alt. ring 08-128 154 08.

Du kan även fylla i vårt kontaktformulär så kontaktar vi dig inom kort.