Ta chansen att ta del av syskonstöd

Samtalsgrupper för dig med syskon som har eller har haft cancer och för dig med syskon som har dött.

När ett syskon får barncancer blir det svårt även för den som är frisk. Men det är det inte alltid så lätt att prata om. Därför startar vi i höst särskilda samtalsgrupper online just för dig vars syskon har drabbats av cancer. För du är inte ensam, även om det kan kännas så.

Det är inte konstigt att den som är sjuk i cancer blir den som alla oroar sig för och pratar om mest. Det hade nog snarare varit konstigt om det inte varit så. Men det betyder inte att den som är frisk och som står bredvid inte påverkas i alla fall. Vi vet att det kan vara jobbigt. Därför finns det syskonstödjare på alla barncancercenter, Karolinska i Huddinge och Lilla Erstagården. De koncentrerar sig på dig och vad du går igenom, medan läkarna har fokus på den som är sjuk.

Syskonstödjarna möter många som är i just din situation. De vet att drabbade syskon har massor av tankar om sjukdomen, förstås, men också om vad som händer med mamma och pappa och hur det ska gå för en själv i skolan när hela familjen verkar vara upp och ner.

De vet också hur det är att förlora ett syskon när behandlingen inte hjälpte. När sjukdomen blev för svår och när sorgen flyttade in i hemmet.

Därför startar vi i höst samtalsgrupper för dig som är syskon. För du är inte ensam – det finns många andra barn och ungdomar som precis som du har ett syskon som fått cancer.

Klicka här för att anmäla dig

Så här tänker vi

 • Samtalen kommer att ledas av syskonstödjare från sjukhusen. Kanske har du redan träffat någon av dem.
 • Det blir fyra olika samtalsgrupper:
  1. Två är för de som har syskon som har eller har haft cancer.
  2. Två är för de vars syskon dött.
  3. Vi delar in grupperna efter ålder, du bör vara mellan 10 och 20 år för att vara med. (För dig som förlorat ett syskon gäller att det max ska ha gått fem år sedan dödsfallet.)
  4. Vi har plats för sex personer i varje grupp.
 • Samtalen kommer att vara på Zoom, så du behöver inte åka någonstans. Det räcker med att du kopplar upp dig via en dator eller läsplatta. Huvudsaken är att du sitter på en plats där du kan vara i fred utan att bli störd.
 • Vi drar igång den 16 september och sedan blir det samtal varannan torsdag klockan 17.00–19.00. Samma dag, samma tid. Totalt sju möten per grupp.
 • Det kostar inget att vara med.
 • Det som sägs i gruppen stannar i gruppen!

Om de olika grupperna

Du som har förlorat ett syskon:

När ett syskon dör förändras mycket i en familj och det kan kännas annorlunda att gå tillbaka i skolan och träffa kompisarna som har det precis som vanligt. Men ibland drar man sig för att prata med föräldrarna när man är ledsen, för de är ju redan så ledsna. Och kompisarna kanske inte riktigt fattar, eller?

Sedan går det ju inte att inte tänka på döden…

Kort sagt – vi kommer att prata mycket om sorg och hur den kännas på olika sätt. Syskonstödjarna kommer att dela med sig av sådant som har hjälpt andra i din situation tidigare. Även om sorgen finns där i olika former, så finns det sätt att göra den lite lättare att leva med. Vi kommer att utforska olika sätt som kan hjälpa när sorgen känns svår. Vi arbetar dessutom praktiskt med skapande under våra möten, så vi kommer att skicka hem material till dig i förväg.

Det är viktigt att du som anmäler dig också är med vid varje möte.

Innan själva gruppsamtalen startar kommer vi att bjuda in dig och dina föräldrar till ett enskilt samtal på en timma, plus att dina föräldrar bjuds in till en egen digital föreläsning.

Du som har ett syskon som har eller som blivit frisk från sin cancer:

Du kommer få vara med och prata om ditt syskons sjukdom. Och lyssna på andra med liknande erfarenheter. Har du frågor så kan du få svar på många av dem här.

Du får möjlighet att prata om hur kändes för dig när ditt syskon blev sjukt. Hur påverkade det din familj? Hur är kompisarna mot dig nu – som vanligt eller annorlunda?

Ibland kan det kännas som om vissa känslor är förbjudna när någon i familjen blir svårt sjuk. Vad kan det vara för känslor? Och vad gjorde du då? Vad skulle du ha behövt för att må bättre?

Anmäl dig direkt!

Eftersom det är ganska få platser är det först till kvarn som gäller.

Klicka här för att anmäla dig