För syskon

Som syskon kan man känna stor oro för sin sjuka bror eller syster och sina föräldrar. Det kan också kännas skrämmande, men också tråkigt, att vara med på sjukhuset. Men det är viktigt att vara delaktig och få veta vad som händer för att slippa ha en massa funderingar.

På varje regionalt barncancercenter finns det en syskonstödjare som jobbar med syskon till sjuka barn. På sjukhuset kan man dessutom få vara med i lekterapin och gå i sjukhusskolan för att inte komma efter i skolarbetet.

Tänk också på att det är oundvikligt att mer uppmärksamhet tidvis kommer att riktas mot det sjuka syskonet. Om du vill ha kontakt med andra syskon finns något som heter syskongrupper i de olika barncancerföreningarna.

Syskonstödjare

Barncancerfondens syskonstödjare är resurspersoner vars viktigaste uppgift är att se syskonen till de som blivit sjuka. De finns vid alla landets sex barncancercentra samt vid Lilla Erstagården - som är Nordens enda hospice för barn - och ingår i den stödgrupp som finns runt familjen. Hur ofta de träffas är upp till familjen. I början är det oftast bara skönt att veta att det finns någon till hands om man vill träffas. Antingen helt själv eller ihop med andra barn.

När allting bara behöver vara som vanligt

Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera när ens syster eller bror drabbas av en allvarlig sjukdom. Och kanske är det vad som är svårast, att hantera känslor och tankar som man inte är van vid. Oro och ilska på samma gång men kanske framför allt en stark längtan efter att allt ska bli som vanligt igen. Våra syskonstödjare försöker tillföra något vanligt i en situation som är allt annat än vanlig. Oavsett om det handlar om att svara på frågor eller vara någon som det är tillåtet att skratta ihop med.

Kontaktuppgifter till våra syskonstödjare:

Joachim Bång, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Mejla Joachim

Carina Karlsson, Universitetssjukhuset i Linköping.

Mejla Carina

Gustav Westerholm, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Mejla Gustav

Katarina Johansson, Huddinge stamcellstransplantation.

Mejla Katarina 

Natasha Eriksson Dan, Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna.
Maria Lints, Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna.

Mejla Natasha

Mejla Maria

David Erebo-Olofsson, Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Mejla David

Kerstin Ivéus, Lilla Erstagården.

Mejla Kerstin

Evelina Hellström, Barn- och ungdomssjukhuset i Lund.

Mejla Evelina 

Sumobrottning på syskonläger

Årets nationella syskonläger gick av stapeln i lilla byn Kloten några mil från Skinnskatteberg. Det är en vacker gammal skola där det bedrivits lägerverksamhet sedan någon gång i mitten av 80-talet.

Läs mer

Syskonläger på Astrid Lindgrens Värld

Syskonstödjaren Gustav har varit iväg på syskonläger på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Läs mer