Tyra – supersnöret startade med en akutpärla

När Tyra var cirka 4,5 år gammal insjuknade hon hastigt och fick inom kort beskedet att hon drabbats av Wilms tumör. En mycket ovanlig sort i Sverige som drabbar omkring fem barn varje år. Här berättar Tyras mamma Josefine om familjens resa.

Tyra hade behandlats i cirka sex veckor när SuperSnöret presenterades. Hon hade då opererat bort tumören men hade hälften av sin strålningsperiod kvar framför sig, och även en fortsatt lång cytostatikabehandling. Många barn i Tyras ålder får sövas under strålningen, men hon bestämde sig tidigt för att vara vaken och fixar det galant med lite Sean Banan i CD-spelaren.

Kvällen innan "SuperSnörets fest" på avdelningen satt Tyra och en annan liten vän på avdelningen 321 på Drottning Silvias barnsjukhus, med varsin informationsfolder och läste på. De lärde sig på kort tid vilka pärlor som var aktuella för dem och planerade vilka de skulle välja dagen efter då de skulle få välja fem retroaktiva pärlor.

Tyra siktade snabbt in sig på "akutpärlan" som är vackert regnbågsfärgad. Det är akutpärlan som Tyra först presenterar för människor i vår omgivning, den var starten för vår resa! Idag har Tyra cirka 30 pärlor men saknar en del för bland annat stick och cytostatika från den första behandlingstiden.

Pärlorna har ett stort pedagogiskt värde för både Tyra, men även för resten av oss i familjen. Det känns motiverande att sikta på pärlorna efter tuffa delmoment och stick. Vi är jätteglada att Supersnöret finns! 

Tyra hälsar att hon önskar att hon var ledig lite mer från strålningen.

Med vänliga hälsingar
Josefine, mamma till Tyra