Familj och vänner

Kille håller i ett fiskespö

När ett barn insjuknar i en cancersjukdom påverkas omgivningen både känslomässigt och socialt. Alla i den sjukes närhet får en ny verklighet att hantera och ofta saknas tid för att förbereda sig inför denna.

Erfarenhet visar att det hjälper att tala öppet om sjukdomen men också om tankar och känslor som väcks på grund av den. Inte bara det sjuka barnet drabbas, utan även syskon, föräldrar, släkt och vänner. Att ha en öppen kommunikation och upprätthålla sin kontakt med sina nära kan vara ett stöd.

Vad du som förälder, syskon, släkting eller vän kan tänka på, får du tips om genom att klicka dig vidare i länkarna nedan.

Relaterat

Släkt och vänner

Cancer är en mycket allvarlig sjukdom som kräver svåra behandlingar. Behandlingar som påverkar hela familjens vardag. Som släkting eller vän fyller du en viktig funktion.

Kram

Syskon

Som syskon kan man känna stor oro för sin sjuka bror eller syster och sina föräldrar. Det kan också kännas skrämmande, men också tråkigt, att vara med på sjukhuset.

Föräldrar

Även om fokus ligger på det sjuka barnet är det viktigt att man som förälder kommer ihåg både sig själv, sin partner och eventuella syskon. Alla har olika sätt att bearbeta och hantera en svår situation, något som kan vara bra att ha i åtanke.

Omslag Stöd till närstående

Stöd till närstående

En skrift med förslag på vad du kan göra för att hjälpa till och andra saker som kan vara bra att tänka på när du vill stödja barnet och de närmast anhöriga.


0 kr / st