Fakta & Råd

Varje år drabbas cirka 300 familjer i Sverige av det ofattbara; ett barn får en cancerdiagnos. Vi arbetar för att underlätta livet för de här familjerna.

barn med cancer

Barncancersjukdomar

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av cancer. Olika typer av cancer förekommer i olika åldrar. Vissa cancertyper drabbar små barn medan andra typer drabbar äldre barn och tonåringar. Här har vi samlat information om hur de diagnosticeras, behandlas och vilka komplikationer behandlingarna kan medföra.

Barn i sjukhussäng leker doktor

Stöd i din närhet

När ett barn drabbas av cancer är det inte bara en individ som drabbas utan en hel familj. Föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar får i ett slag en förändrad livssituation.

Kille håller i ett fiskespö

Familj och vänner

När ett barn insjuknar i en cancersjukdom påverkas omgivningen både känslomässigt och socialt. Alla i den sjukes närhet får en ny verklighet att hantera och ofta saknas tid för att förbereda sig inför denna.

Elev räcker upp handen i klassrum

Skola och förskola

Skolan är viktig för det sjuka barnet. Av flera skäl. Kontakten med skolan och förskolan ökar hans eller hennes möjligheter att ta vara på det friska och normala i en onormal situation.

Far och dotter läser en bok

Bra att veta

Mitt uppe i all oro för det sjuka barnet så är det också praktiska saker som ska ordnas. Hur hanteras skola och förskola, vad är det för försäkringar som gäller och vad händer efter avslutad behandling?

Sorg

Sorg

Alla drabbas vi av tragedier i livet, men den värsta av alla förluster för en förälder är att förlora ett barn och för ett barn att förlora sin mamma eller pappa.