Med passion för utmaningar

Henny Sundqvist, 18 år, är barncanceröverlevare med ett brinnande intresse för cykling och utmaningar. I sommar ska hon cykla från Treriksröset till Smygehuk. Innan dess värmer hon upp med 12 timmar solo på Spin of Hope i Linköping hos Friskis&Svettis.
Fotograf: Desiré Östergren

– Jag gillar utmaningar och att sätta upp mål. Det gör att jag kämpar vidare i livet och har roliga saker att se fram emot, berättar Henny.

– Jag älskar att cykla långt, och att som överlevare samla in pengar samtidigt känns väldigt speciellt, fortsätter hon. 

Henny blev sjuk i cancer när hon var sju år. I november 2014 skulle hon gå på sin sista kontroll för att bli friskförklarad. Då visade det sig att tumören hade börjat växa igen. Det ledde till en månad på sjukhuset.

– Min operation sköts fram hela tiden, vilket var kämpigt eftersom jag behövde fasta inför varje tillfälle jag skulle opereras. Det enda jag tänkte på var att få äta, minns hon.

Vid operationen 2014 kunde läkarna operera bort mer av tumören än vad de kunde första gången hon opererades, när Henny bara var sju år.

– Läkarna berättade att de tack vare mer pengar till forskningen nu har kunnat utveckla nya sätt att operera hjärntumörer på. Idag har jag fortfarande kvar delar av tumören som de inte lyckats ta bort. Men läkarna säger att det borde gå i framtiden”, säger Henny.

– Det är därför insamling är så viktigt för mig. För om det samlas in mer pengar kanske jag kan bli friskförklarad i framtiden.

Henny tycker det är häftigt att nästan 30 000 personer deltar i Spin of Hope för att stödja barn med cancer.

– Det känns som att fler bidrar när man får kombinera träning med välgörenhet, säger Henny.

Fotograf: Desiré Östergren

Hennys råd till den spinningovane som ska delta på Spin of Hope är att ta det lugnt i början.

– Blir du trött, sätt dig ner, tipsar hon.

– Tänk på att prestera på din nivå. Och om det känns kämpigt kan du tänka på alla de barn som opereras eller får cellgifter den dagen. De kan inte bara ge upp, avslutar hon. 

Vill du vara med i Spin of Hope 2018?

Du och dina vänner håller igång en spinningcykel i 12 timmar i Sveriges största spinningfest.

Anmäl ditt lag här