Cyklingen blev terapi efter cancern

När man pratar med Bettan Thors är det som att dras in i en virvelvind av energi. Och hon har historier på lager som räcker hela dagen.

Bettan är ett cyklande energiknippe från Köpmanholmen strax söder om Örnsköldsvik numera bosatt i Umeå där hon i höstas startat cykelgruppen ”Umeå MTB Mamacitas”. 

– Vi är 115 brudar som cyklar mountainbike i Umeå, berättar Bettan.

– Hur coolt är inte det! Och nu ska vi delta i Spin of Hope på Umeå Sport & Motion!

Bettan var först i år med att starta en egen insamling kopplad till Spin of Hope. För henne ligger insamlingen varmt om hjärtat.

– Jag har själv haft cancer så jag vet hur viktigt det är att samla in pengar till forskningen, berättar Bettan.

– Jag hade tur och blev så väl omhändertagen av vården. Jag känner tacksamhet över att leva i Sverige och stolthet över hur duktiga läkarna är här.

Bettan blir tyst för första gången under vårt samtal.

– Jag har nästan förträngt det. Men det är ju självklart så att jag även engagerar mig för att min kusin gick bort i leukemi när han var 14 år. Henrik fick aldrig bli vuxen. Jag var själv bara tonåring när det hände. Men kommer ihåg att hela släkten drabbades, Bettan pausar en stund igen.

– Det är så orättvist. Jag som vuxen kvinna överlever men inte Henrik. Han blev en ängel istället.

Bettans engagemang lyser igenom under hela samtalet, även när vi pratar om cancern och de tuffa tiderna. Då har cyklingen varit som livsviktig terapi för henne.

– Vi är ett så starkt cykelcomunity här i Umeå. Det är flera som cyklar Ride of Hope och som gammal cancerpatient känner man en sån tacksamhet.

Bettan berättar om gemensam cykling i gryningen varje fredag (Vincitore) där alla samlas efteråt och äter frukost på Scandic Plaza. Bettan beskriver sammanhållningen och att det finns fler små personliga kopplingar för henne i Umeå med cyklingen och fighten mot cancern. 

– Vi hade en ung omtyckt cyklist här i Umeå, Frej, hans mamma är cancerforskare och var nyss med på SVT och i tidningarna, Vänta så ska jag googla fram det!... Annika Lindström! Hon forskar på livmodershalscancer, som jag hade, berättar Bettan entusiastiskt.

– Det är så coolt! Som sagt, man blir stolt som svensk att det görs så framstående forskning här!

Den 17 mars spinnar Bettan tillsammans med nio andra Mamacitas och 2 "Papacitas" på Umeå Sport & Motion. Efter de 12 timmarna på spinningcykeln (deltagarna turas om och cyklar en timme var) ska de träffas för en gemensam middag.

– För att ha det mysigt och reflektera över vad vi åstadkommit den dagen. Att kombinera sitt cykelintresse med välgörenhet är så givande, avslutar Bettan.

 

Vill du vara med i Spin of Hope 2018?

Du och dina vänner håller igång en spinningcykel i 12 timmar i Sveriges största spinningfest.

Anmäl ditt lag här