Så påverkar Covid-19 Run of Hope

Vi är många som längtar efter att snart få springa tillsammans igen. Efter två år där många lopp behövt ställas in, kan äntligen Run of Hope gå av stapeln i höst! På den här sidan har vi sammanställt information till dig som arrangör, deltagare eller givare om hur covid-19 påverkar Run of Hope i dagsläget.

Vi på Barncancerfonden är hoppfulla inför hösten, med den minskade smittspridningen i samhället, det pågående vaccinationsprogramet, och den minskade sjukvårdsbelastningen. Den 3:e februari 2022 meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att flera coronarestriktioner skulle slopas. Restriktionerna som beörde motionslopp togs därför bort den  februari 2022.  Regeringen och Folkhälsomyndigheten hänvisar till att kunskapsläget om omikronvarianten har förbättrats efter flera internationella studier om en mildare sjukdom bland annat och även om pandemin inte är över är det därför möjligt att avveckla de flesta åtgärder mot covid-19. Nyheten är glädjande för hela samhället, och idrotts- och evenemangsnäringen är inget undantag.

Vi kommer löpande hålla den här sidan uppdaterad, och kommer skicka ut uppdaterad information till alla arrangörer om det sker en förändring i planeringen. Allt för att vi tillsammans ska kunna genomföra ett säkert Run of Hope 2022. 

Nuvarande rekommendationer: 

  • Deltagartak, kvadratmeterbegränsningar och krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har tagits bort. 
  • Det är ej längre avrådan från att ordna eller delta i cuper, tävlingar eller större aktiviteter inomhus.
  • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar vuxna personer som inte har vaccinerat sig att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. De ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken för allvarlig sjukdom ökar även i takt med stigande ålder.

Du som arrangör kan hjälpa till att minska risken att sprida covid-19

  • Erbjud era deltagare möjligheten att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion.
  • Håll avstånd och undvik trängsel
  • Informera dina deltagare om att man ska stanna hemma vid minsta symptom på Covid-19. Du ska ha varit symptomfri minst två dagar, gärna längre.
  • Skicka gärna ut och sätt gärna upp information hur ni arbetar förebyggande mot Coronaviruset 

Hur kommer Run of Hope tillsammans med Vitamin Well att genomföras? 

Efter de senaste två åren där pandemin gjort att vi inte kunnat genomföra motionslopp som vanligt, har vi på Barncancerfonden lärt oss att anpassa aktiviteterna för att genomföra dem på ett säkert sätt för både deltagare och arrangörer. Under åren har vi planerat för olika scenarion av Run of Hope, där vi i dagsläget erbjuder både fysiska och virtuella lopp. 

Som arrangör får man själv välja om man vill genomföra ett fysiskt lopp, eller är ett virtuellt Run of Hope där deltagare kan delta hemifrån. 

Oavsett vilket av alternativen man som arrangör väljer så är vi övertygade om att årets Run of Hope kommer att bli minst lika härligt som det brukar! 

Håll dig uppdaterad med information som ges av Sveriges myndigheter:

Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19

Frågor och svar om covid-19

Jag hittade inte svaret på min fråga ovan, hur får jag veta vad som gäller?

Du är varmt välkommen att kontakta oss på event@barncancerfonden.se om du har övriga frågor gällande detta.

(Informationen senast uppdaterad 2022-03-22)