Vem vinner?

Nu är Sveriges VM-resa slut för den här sommaren. Det blev inget guld den här gången (heller). Men det viktiga är ju inte att vinna, utan vilka minnen som resan ger – och vad den lär oss.

Egentligen är det en sliten plattityd, det där med att själva resan är målet. Men jag tycker ändå att det ligger mycket i den sägningen. När man hela tiden tänker ”sen minsann, när vi kommit dit…” eller ”om si och så lång tid, när vi checkat av det där och det där…” så är det lätt att glömma att vi har ett nu, som också är värdefullt.

Och vad är förresten målet i livet? Är det verkligen VM-guldet? Eller är det lagets gemenskap som gör varje träning värd att åka till? De minnen som man tillsammans skapar hela tiden, genom att uppleva både vinster och förluster. Visst kan VM-guldet vara nåt som motiverar träningarna. Men även under träningarna skapar man minnen och gemenskap.

På samma sätt så är ju allt vi upplever i livet något som stärker och ger oss insikter, dvs något som utvecklar. Det enda vi vet är att vi lever just nu, och att vi lever tills vi dör. Låt inte det där VM-guldet bli det viktigaste, utan lika viktiga är alla andra glimrande stunder som vi upplever längs vägen – och som skapar just livet.

//Johanna Perwe