Tillbaka till skolan - eller?

Snart är det dags för många barn att med skolväska på ryggen och pirr i magen möta klasskompisarna efter ett långt och välbehövt sommarlov. Men för en del väntar en helt ny verklighet.

Nu är sommarlovet snart slut och skolan börjar som vanligt. Men inte för alla. I några klasser går det elever som under sommaren fått en cancerdiagnos och livet har ställts på ända. Skolstarten kommer av sig. Vad ska man säga till kompisarna? Hur kommer skolgången att påverkas? Vem pratar med klassen?

Prata med klassen, det kan Barncancerfondens konsultsjuksköterskor göra.

Deras roll som länk mellan hemmet och sjukhuset handlar bland annat om att informera i skola och förskola i samband med att diagnos ställs (om man vill). Vid skolbesöken berättar de om vad cancer är, vad sjukdomen kan komma att innebära för eleven och klasskompisarna har möjlighet till att ställa sina frågor.

En trygghet att luta sig mot när tillvaron i övrigt är i gungning.

Tanken är ju att eleven ska vara så mycket som möjligt i skolan, även under behandlingstiden, men vissa dagar kanske inte orken räcker till. Vid längre frånvaroperioder kan då kanske skolroboten AV1 vara en möjlig länk till skolan? Det kan Barncancerfondens konsultsjuksköterskor berätta mer om. Barncancerfonden erbjuder också styrdokumenten Rätt till stöd i skolan som riktar sig till olika målgrupper inom skolan och till vårdnadshavare, som är tänkt att vägleda och underlätta skolgången för elever med cancer.

Och om du själv är lärare i just en sån här klass; glöm inte att påminna eleverna att höra av sig till det sjuka barnet de perioder hen inte kan vara i skolan. Mejl, mess eller kanske ett gammalt hederligt vykort? Hur ni än hör av er spelar ingen roll, det viktiga är ATT ni gör det.

En fin och trygg skolstart önskar jag er alla.  

/Johanna Perwe