Bilder från syskonvistelsen på Ågrenska

När barn blir sjuka i cancer hamnar fokus på det sjuka barnet och deras syskon kommer ofta i skymundan.

12x5 Image
Fotograf: Emelie Gestrén

Därför anordnas lägervistelser på Ågrenska söder om Göteborg för syskon till barn som har eller har haft cancer. I veckan som gick var det ett läger för syskon mellan 14 och 19 år som fick ett program späckat med fritidsaktiviteter och även möjlighet att umgås med andra ungdomar som är i samma situation. Den här gången deltog fjorton härliga ungdomar som verkar ha haft riktigt kul tillsammans. Enligt våra vänner på Ågrenska var det en fantastisk vecka. Såhär skriver Astrid om veckan:

"Vi började veckan med att de fick gå runt ön 2 och 2 med någon de inte hade träffat innan och intervjua varandra och sedan berätta om den personen och så satte vi upp ett kort på var och en och skrev namnen så det skulle vara lättare att lära. Sen var det dags för roliga samarbetslekar. Att med förbundna ögon hålla i ett långt rep allesammans och forma olika former som fyrkant bokstaven s och ett hjärta. Stå tillsammans på en lång bänk och ställa sig i ordning efter längd var man bor i Sverige mm utan att hoppa ner från bänken.

Det ger skratt och närhet som sen man har nytta av när det är dags för samtal. Samtalen gav god tid för att få berätta sin historia, lyssna på andra och ge varandra strategier och uppmuntran. Genom olika övningar sätta ord på känslor och svåra situationer och också hitta saker som är till nytta och hjälp. Det var ett gäng pratsugna ungdomar som tog vara på samtalstiden. Gruppen var då indelad i 2 grupper. En hade skola och den andra samtal och efter fikan så bytte man. Eftermiddagarna och kvällarna fylldes av samarbetslekar, skytte, pilbåge, linbanan, kamratbanan i skogen, åka soffan efter båten och grill, bastu och bad.

De har fått nya vänner. Gruppen på 14 ungdomar höll ihop och på utvärderingen förstod vi att för många har det varit en otroligt viktig vecka. Att inte känna sig, ensam, utanför, inte förstådd, mobbad, osedd mm. Ett helt fantastiskt gäng som ställde upp för varandra. Onsdagskvällen var vi och körde folkrace och på torsdagskväll toppades det av ett Lisebergsbesök."

Nedan ser ni några fina bilder från vistelsen.  

Ovan, från vänster: Hanna Wattwil, Tim Strömberg och Felix Jeppsson. Fotograf: Emelie Gestrén
Fotograf: Felix Jeppsson
Fotograf: Felix Jeppsson
Fotograf: Felix Jeppsson

Ungdomarna brukar tycka att det är värdefullt att träffa andra som verkligen förstår vad de går igenom. "Jag tycker det är skönt att vara här för man träffar såna som känner igen en, som är i samma situation", är ett citat från en tjej i filmen från tidigare vistelser på Ågrenska.

Under hösten anordnas bland annat ett läger för för familjer där barnet haft leukemi och har avslutat sin behandling. #blogg100