I Japan för att förbättra barncancervården

Nya forskningsrön, Nobelpristagare och konstiga toaletter. Förra veckans barncancerkonferens i Japan innehöll lite av varje, berättar Pernilla Pergert, en av Barncancerfondens forskare som var där.

Fotograf: Pernilla Pergert

Förra veckan gick SIOP, en av de största barncancerkonferenserna i världen, av stapeln i Kyoto i Japan.

En av huvudtalarna var årets nobelpristagare i medicin, Tasuko Honjo. Hans upptäckter har lett till en ny behandlingsmetod för cancersjuka, där man får immunförsvaret att angripa cancerceller.

Hallå där Pernilla Pergert, docent och gruppledare för vårdvetenskaplig barncancerforskning vid KI i Stockholm!
Du
är ordförande i kommittén för sjuksköterskor inom SIOP, som hade ett eget program inom barnonkologisk omvårdnad. Hur var konferensen?

- Helt fantastiskt. Och det var väldigt roligt att den svenska närvaron var så stark. Vi utmärkte oss genom att ge mycket bra presentationer om olika forskningsprojekt, det gjorde mig väldigt stolt. Och detta är tack vare Barncancerfonden!     

Varför är det viktigt att forskare och vårdpersonal åker iväg på den här typen av konferenser?

- Vi som arbetar med barncancer får en bred och uppdaterad kunskap om vad som händer i ämnet inom våra olika fält. Man får information om bra projekt som kan utveckla vården hemma i Sverige. Till exempel fick vi höra ett föredrag om telefonrådgivning för barn i underhållsbehandling och deras familjer i Skottland. Nu ska två kollegor till mig åka dit och se hur de jobbar på plats. Den här typen av nätverkande är otroligt viktigt och stimulerande!

Var det något speciellt som det talades extra mycket om i år?

- På SIOP Nursing var det helt klart arbetet kring de så kallade ”baseline standards” inom barncancervård, som har tagit fram och ska implementeras i hela världen. Riktlinjerna anger vad som krävs för att kunna bedriva en god barncancervård, till exempel högsta antal patienter per sjuksköterska och vilken typ av introduktion och utbildning en sjuksköterska som jobbar med barnonkologi bör ha.

Vilka var konferensens höjdpunkter?

- Jag är kanske lite partisk, eftersom jag är medförfattare, men Cecilia Bartholdsons fördrag om ronder om etiska dilemman i barncancervården var väldigt bra. Det var väldigt engagerande och genererade diskussioner både under och efter sessionen. Nu har hon fått inbjudan till ett samarbete med en forskare i USA. Och så var det väldigt roligt att få dela ut den allra första hedersutnämningen ”SIOP Nursing Lifetime Achievement” till en sjuksköterska för hennes livsgärning inom barnonkologisk omvårdnad.

Hann ni se något av Japan?

- Nej, inte mycket tyvärr. En kväll hann vi titta på det gyllne templet. Annars var de högteknologiska toaletterna kanske det närmsta mötet vi hade med den japanska kulturen. Ett ämne som lockade fram många skratt!

 

Fakta:

  • SIOP The International Society of Paediatric Oncology samlar varje år många olika professioner, föräldrar och överlevare från hela världen.
  • I år var det 50:e året som den gick av stapeln och nästan 2 000 personer besökte konferensen.
  • Under hela konferensen har SIOP Nursing ett separat program inom barnonkologisk omvårdnad. Sjuksköterskor från hela världen, som skickat in abstrakt (sammanfattningar) och fått det accepterat, berättar om forskning och vårdutveckling inom många olika områden av barnonkologisk vård.
  • SIOP Nursing firade i år sitt 25:e möte.


Orkester spelar musik under bild av pojke som ritar.
Öppnandet av konferensen var pampigt och känslofyllt. Bland annat framfördes musik komponerad av en japansk pojke som började skriva musik vid sex års ålder och som sedan dog i barncancer.

 

 Pernilla Pergert och en geisha.
Utöver att hon var ordförande för SIOP nursing höll Pernilla Pergert ett föredrag om processen att översätta och kulturellt anpassa ett frågeformulär om det etiska klimatet inom barncancervården, och utvecklandet av en svensk multi-professionell version.

 

Pernilla och Cecilia utklädda till geishor.Pernilla Pergert och Ceclila Bartholdson, specialistsjuksköterska och forskare i vårdvetenskap vid KI. 

Anders Ringnér vid sin presentation.
Anders Ringnér, barnsjuksköterska och forskare vid Umeå universitet, höll ett mycket uppskattat föredrag om hur man kan bedöma föräldrars inlärningsbehov i barncancervården.

Sjuksköterskor informerar om baseline stadards.
Ett stort arbete har genomförts för att ta fram grundläggande standarder inom barnonkologisk omvårdnad för låg- och medelinkomstländer.


Faith Gibson fick Nursing Lifetime Achievement Award för sitt arbete med SIOP Nursing Group för att förbättra livskvalitén för barn med cancer och deras familjer över hela världen.

Knappar på en högteknologisk toalett.

De högteknologiska toaletterna var ett återkommande samtalsämne som ledde till många skratt.

Det gyllene templet.

Lite sightseeing hanns med, i form av det gyllne templet i Kyoto.