Praktik på Barncancerfonden

Jag heter Ebba och har under åtta veckor i sommar praktiserat på informations- och kommunikationsavdelningen här på Barncancerfonden. Det har varit såväl spännande och roliga som givande veckor — jag har lärt mig så otroligt mycket. Samtidigt har tiden sprungit snabbt förbi och det har inte alls känts som två månader.  

ebba.jpg

Hallå där! 

Jag heter som sagt Ebba, är 21 år och pluggar marknadsföringett universitet i USA, Syracuse University. Eftersom jag åker hem till Stockholm och Sverige på somrarna letade jag efter min praktik r. Mitt mål var att hitta en praktikplats på en välgörenhetsorganisation. Jag blev tipsad om Barncancerfonden och det visade sig glädjande nog att de hade ett projekt som passade min utbildning och som jag kunde ta tag i som praktikant.  

Uppdraget blev att undersöka och ge förslag på hur Barncancerfondens hemsida kan anpassas för besökare med olika typer av funktionsnedsättningar. Funktionsnedsättningar som många gånger är en följd av barncancer. 

Det har gett mig väldigt mycket att få vara med och se organisationen inifrån, hur Barncancerfonden arbetar med kommunikation och hur de gör för att nå ut. Bland mycket annat har jag lärt mig att här mätssuccess” i informationen, och det handlar helt enkelt om hur väl Barncancerfonden lyckas att informera samhället och olika målgrupper om barncancer 

Men också att varje vecka få följa med på möten och workshops utanför kontoret har varit intressant och kul. Speciellt när man introduceras som praktikant och möts av ”vilket bra ställe att praktisera på!” och sedan får gratis mötesfika, då kan man inte annat än känna sig ganska nöjd.  

Även efter jobbet har jag fått väldig street-cred genom Barncancerfonden. Alla, och då menar jag alla som frågat ”…och vad gör du i sommar?”, har när jag svarat ”praktik på Barncancerfonden” reagerat imponerat med ungefär ”Vad coolt!”. 

Under veckorna har jag naturligtvis lärt mig mycket om barncancer och det är några saker som jag tycker ni också borde veta: 

  • Barncancer är inte över efter att man är cancerfri eller friskförklarad. Sju av tio överlevare får sena komplikationer, som bland annat hörsel- och synnedsättningar, kortväxthet, hjärntrötthet eller hormonproblem.  
  • Barncancer är annorlunda från vuxencancer, bland annat kan barncancer behandlas mycket mer aggressivt.   
  • Forskarna vet inte ännu varför barn får cancer. 

Att vara på Barncancerfonden är förstås också som att arbeta på ett ”vanligt” kontor, med en stor skillnad: här händer något annorlunda och roligt som sticker ut var och varannan dag. Det är till exempel inte alla arbetsplatser som spelar in midsommarhälsningar på lunchen med Barncancerfondens maskotar Tryggve och Vilja 

En av de allra trevligaste händelserna på kontoret under mina praktikveckor var när en undersökning visade att Barncancerfonden gått upp från sjätte till femte största välgörenhetsorganisation i Sverige. Förutom att det spelades mambo nr 5 på hög volym i köket och det vanliga onsdagsfikat byttes ut till tårta var det så fint att se medarbetarna så otroligt glada och nöjda, inte bara för att de jobbat hårt för detta, men framförallt för att alla var så hoppfulla över vad detta betyder för barncancerforskningen.  

Detta är Vilja som satt på mitt skrivbord första dagen på praktiken, hen kommer följa med mig tillbaka till USA där hen kommer påminna mig om dessa åtta veckor, hur trevlig en arbetsplats kan vara och hur mina veckor här stärkt mig i vad jag vill jobba med i framtiden.  

Till sist, tack alla på Barncancerfonden för att ni både hjälpt mig, delat kladdkakerecept, torrschampotips och stått ut med mig. Vi ses vid Ride of Hope-målet om ni är där! 

/Ebba