Passion för musik och styrkelyft

Jag fick nyligen kontakt med Kris, som vid 3 års ålder drabbades av osteosarkom. Det gjorde att han var tvungen att amputera sitt ena ben, men det har inte stoppat honom från att utveckla sin passion för musik och styrkelyft. Här är Kris berättelse som vi gärna delar med er.

Kris Lempiäinen

Kris Lempiäinen

"Mitt namn är Kris Lempiäinen, jag är 24 år gammal och jobbar/studerar som musiker och är även tävlande bodybuilder på amatörnivå. När jag var 3 år gammal drabbades jag av osteosarkom i mitt högra knä, vilket ledde till att mitt mitt ben behövde amputeras. Jag genomgick en unik operation vid namn Van Ness rotationplasty, och var den första i Sverige som fick genomgå denna slags amputation. Denna amputation har gett mig en stor mängd med möjligheter och rörelse, i och med att min livsstil och mitt karriärval innebär mycket av båda.

Jag spenderade den större mängden av min barndom i USA och flyttade tillbaka till Sverige när jag fyllde 12, och det faktum att jag har genomgått cancer som liten och levt med benprotes i hela mitt liv har haft stor inverkan på mig. Trots att jag haft begränsad rörlighet påverkade det inte min uppväxt, utan jag levde under tankesättet att jag var exakt likadan som alla andra barn; bara att jag hade olika metoder för att utföra aktiviteter, på grund av min fysiska förutsättning.

Det var när jag fyllde 10 år som mitt intresse för musik blomstrade, och jag fick min första gitarr. Efter jag flyttade tillbaka till Sverige och började på högstadiet fann jag även ett intresse för styrkelyft, och den utvecklades stadigt genom åren. Det blev till slut nära en passion för mig, och det dröjde inte länge tills jag blev mer och mer inriktad på bodybuilding. Trots min förutsättning skapade jag ett fokuserat mindset att jag någon dag skulle själv stå på scen och tävla. Detta skedde 2013, då jag anmälde mig till Alströmertrofén i Göteborg. Jag nämnde inte att jag hade protes, utan ville vara med som ”vanlig” deltagare som alla andra. Minst nog kom detta som en överraskning både för deltagare, domare och publik. Jag fick stående ovation på tävlingen, och blev ännu mer motiverad att fortsätta tävla i sporten.

Min allra största passion har dock varit och kommer alltid att vara musik. Att ha genomgått och överlevt cancer har varit min främsta drivkraft, och det har stort inflytande på min musik som jag skriver och mitt sätt att spela. Jag hade och har inte samma förutsättningar som andra människor, och detta driver mig dagligen.

Idag studerar jag på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som elgitarrist och ämneslärare. Jag spelar regelbundet live som soloartist och med olika artister både som gitarrist; men även som trummis, basist och sångare.

Att drabbas av cancer redan som barn anser jag är en oerhört viktig fråga, och min största önskan är att det ständigt uppmärksammas. Jag vill kunna kan bidra med motivation, inspiration och hopp till andra eftersom jag själv är överlevare och idag lever ut mitt drömliv tack vare min fantastiska familj och mina otroligt stöttande omgivning."

Kris Lempiäinen Länk till Kris hemsida. #blogg100