Om livet och döden

I helgen spelades föreställningen Om livet och döden i Stockholm av deltagarna i projektet Hopp om livet. Ett treårigt projekt för och av unga som haft barncancer finansierat av Allmänna arvsfonden och som varit ett samarbete mellan Barncancerfonden och Folke Rydén produktion.

Projektet Hopp om livet påbörjades 2015 och deltagarna i projektet har skiftat genom åren. Föreställningen framfördes av Isac, som varit med i projektet under alla tre år, tillsammans med Chasmin, Anton, Kate, Emma, Amanda och Viktoria. Gemensamt är att de alla drabbats av cancer som barn. 

I föreställningen gestaltade de unga sina upplevelser och starka berättelser om deras cancer i sju kapitel. Tårar blandades med skratt när publiken fick följa allt ifrån en tonårings känslor av att förlora någon som stod en nära till en 4 årings upplevelse av att dra bort ett plåster.

Föreställningen Om livet och döden belyser även hur livet efter en cancerbehandling ser ut. Ett liv som för många drabbade innebär många seneffekter, däribland hjärntrötthet, synbortfall och balanssvårigheter. Seneffekter som gjort att spåren efter barncancern följer dem genom livet, långt efter att behandlingen avslutats. 

Men trots starka berättelser om lång tid av sjukdom och ett fortsatt liv med seneffekter lyckas skådespelarna förmedla en stor dos hopp och för att citera Isac: ”Tro mig, utan dina drömmar finns inget liv”.  

På Barncancerfondens vägnar vill jag rikta ett stort tack till alla er som varit en del av projektet genom åren och ett stort tack för den fantastiska föreställningen! Och ett stort tack till Lisa och Marianne på Folke Rydén som lett projektet genom åren och till Daniel för ditt arbete med föreställningen!

/Frida

Till alla er som inte hade möjligheten att se föreställningen i helgen finns en sista chans den 8 och 9 december när föreställningen kommer till Malmö. Anmäla din plats redan nu till ylva.andersson@barcancerfonden.se 

Läs mer om Hopp om livet HÄR  eller ta en titt på projektet på Instagram HÄR