Livets gåva - en utställning om att leva med en sjukdom

På fredag och lördag är det dags för en väldigt speciell vernissage i Jönköping. 18-åriga Nancy Karkouh som läser estetprogrammet på Per Brahegymnasiet ställer ut sex tavlor som en del av sitt gymnasiearbete.

Utställningen som fått namnet Livets Gåva omfattar tavlor på temat vatten, där Nancy visar upp sex tavlor med olika sinnesstämningar och känslor. Jag läste om utställningen i dagens nummer av Jönköpings-Posten (ej online) och bestämde mig för att söka lite mer information om hennes arbete. Det jag hittade var en samling mycket stämningsfulla tavlor (några av dem kan du se här).

När Nancy var 13 år drabbades hon av en cancertumör som turligt nog var godartad. Idag är hon i stort sett friskförklarad. Men sjukdomen har såklart satt spår och det är en anledning till att utställningen och tavlorna tar avstamp i hur det är att leva med en sjukdom.

Tavlornas motiv består av vatten, illustrerat under olika årstider med olika känslor och stämningar. Som artikeln beskriver: "Först ut är ett sommarmotiv, där det livliga och friska står i centrum. Sedan blir det höst. Kyligare. Vattnet stelnar lite. Beskedet har kommit. När vintern kommer är det helt stilla. Vattnet har tagit fast form och Nancy jämför det med sjukdom, operation och rehabilitering. När våren kommer smälter vattnet och snön. Det börjar bli friskt. Och det lilla huset som i början av serien stod ensam och litet har fått sällskap. Omgärdat av fler hus, tätt och nära. Innan det åter blir sommar."

Nancy har bestämt att tavlorna är till försäljning och att intäkterna ska gå till Barncancerfonden. Till Jönköpings-Posten säger hon:

- När jag hade de tufft fick jag åka till Barncancerfondens Almers hus vid kusten. Nu har jag en möjlighet att ge tillbaka, säger hon. Jag ville göra något som gör skillnad. Ge något tillbaka, särskilt till barn och unga.

Ett foto publicerat av Nancy Karkouh (@nancykarkouh)

Vi önskar Nancy lycka till med utställningen och sin fortsatta utbildning. #blogg100