Grattis Barncancerfonden 35 år!

”Ja må du leva…” Den födelsedagssången passar Barncancerfonden på flera sätt nu när vi fyllt 35 år den 1 januari. Vi finns till för att utrota barncancer och se till att ALLA våra cancerdrabbade barn överlever sin sjukdom.

12x5 Image

Och då ska det inte vara den medicinska benämningen att alla överlever 5 år, våra barn ska leva mycket, mycket längre än så. De ska även ha samma livskvalitet som övriga barn, så komplikationer från sina behandlingar ska vi även lösa.

Vi vill inte finnas i 100 år som den svenska födelsedagssångtexten säger, så den biten passar oss inte. Men våra barn ska få leva 100 år som alla andra barn. Idag förväntas varannan som föds i Sverige bli 104 år. Alla cancerdrabbade barn ska även ha den livslängdsprognosen, och med lika bra livskvalitet. Så den biten av födelsedagstexten om 100 år är för våra barn.

Barncancerfonden är en av värdens största finansiärer av barncancerforskningen. En av Världens största. Tänk er det, lilla Sverige! Det gör mig mycket stolt att tänka på det. Men ännu stoltare ska paret Krantz och alla andra föräldrar, sjukhuspersonal och anhöriga som var med att starta Barncancerfonden vara. Tänk att ett föräldrarinitiativ för att rädda en nedläggningshotad barnavdelning på Karolinska Sjukhuset (ledningen ansåg att barnen med cancer tog resurser från andra avdelningar), skulle leda till en av världens störta finansiärer av barncancerforskning; en varm kämpe som ser till att drabbade barn, ungdomar och deras familjer får den vård och det stöd de behöver; samt bli en av Sveriges mest omtyckta varumärken.

Så ett stort och innerligt TACK till er som var med från 1976 och framåt och såg till att Barncancerfonden är det vi är idag 35 år efter att vi grundades. Vi ska ger er och hela Sverige fler anledningar att vara stolta framöver med. För vi har en bit kvar för att nå vårt mål.

//Rebecka