En bra sommarplan

Nu när alla instagramflöden svämmar över av sköna semesterbilder och utlandsresor finns det egentligen bara en endaste sommarplan värd att komma ihåg om ditt barn är mitt uppe i en cancerbehandling. Nämligen den att inte ha några planer alls. För det enda du kan vara riktigt säker på just nu är att ingenting blir som planerat.

Eftersom tillvaron kretsar kring ett behandlingsprotokoll och hur ditt barn mår vet du att saker kan ändras och att det oftast är snabba kast. Planer kullkastas och ställs in. Därför kommer här några saker som kan vara bra att tänka på i sommar:

- Var spontan. Mår ditt barn bra exakt just nu, gör en utflykt exakt just nu. Var här och nu.

- Det lilla och nära är också stort. Betrakta naturen tillsammans och var ute så mycket det går. 

- Var öppen mot era nära och kära att er tillvaro just nu inte går att planera. Då möts ni också av en större förståelse om ni plötsligt inte kan komma till den där grillfesten ni blivit bjudna till.

- Allt behöver inte vara så storslaget. En glass ur frysen är också sommar. Och jordgubbar.

- Har ni möjlighet att dela upp er inom familjen så res iväg med eventuella syskon ett dygn för lite miljöombyte. Boka så sent som möjligt för att öka chanserna till att kunna genomföra resan. Avvakta med att berätta om planen för syskonen tills det är dags att resa för att undvika besvikelse – OM resan nu inte blir av.

- En picknick i trädgården är också en picknick. 

- Titta på roliga filmer tillsammans, gärna filmer som får er att skratta.   

- Och om det blir för jobbigt att se alla andras sommarspäckade semesterresor i ditt instagramflöde; sluta kolla.

Önskar er alla en riktigt lugn och somrig sommar. Här och nu.

/Johanna Perwe