Camp Bokenäs genom eld och vatten

Ylva Andersson bloggar om sina upplevelser på ungdomsstorlägret Bokenäs Camp, genom eld och vatten.

Camp Bokenäs var mitt första ungdomsläger – och vilket läger, vilken helg, vilket väder och vilka fantastiska ungdomar. Då jag tagit mig ner till Göteborg lite tidigare gjorde jag sällskap med Västras ungdomar ut till Bokenäs.Vi samlades halv elva vid Göteborgs central, bänkade oss på bussen och rullade iväg.

En och en halv timme senare mottogs vi av taggade arrangörer och ett försommarvackert, om än lite kyligt, Bokenäs. I väntan på övriga föreningar installerade vi oss i våra stugor, drog på oss våra ursnygga ”Camp Bokenäs-tröjor” och chillade lite på området. Några ungdomar drog sig ner mot vattnet för att fiska krabbor med de fina krabb-spöna vi fick i vår välkomstpåse. 

Under eftermiddagen ramlade så övriga föreningar in. Många kära återseenden blandades med lite nervösa blickar från de som åkt på sitt första läger. När klockan var fyra så hade alla anlänt och vi bjöds på lägrets första föreläsning som Rickard Edh stod för. Rickard berättade om sin resa från en blyg tonåring till en äventyrslysten tonåring och om hur livet påverkades efter en klätterolycka där han bröt ryggen. Richard tog oss igenom en resa som handlar om utmaningar och möjligheter… 

Efter föreläsningen drog vi oss ner mot Fiskartorpet där vi möttes av kökspersonalen som precis slängde upp hamburgarna på grillen. Vädrets makter var med oss och vi hade en riktigt mysig middag vid strandkanten och nya vänskapsband började knytas. För mig som förstagångsbesökare på ett ungdomsläger så var det väldigt många nya ansikten men också några kära återseenden sen tidigare stormöten. Innan vi drog oss upp till huvudbyggnaden så bjöds det på en spektakulär eldshow inramad av 100 flammande facklor – mäktigt. 

Tillbaka i huvudbyggnaden hängde vi, umgicks, pärlade och mådde allmänt bra och innan vi gick till kojs så bjöds det på korv på altanen. Kvällen var så där magiskt vacker så man aldrig vill gå in, några tappra tog ett kvällsdopp i det 10-gradiga vattnet. Fredag morgon – ingen rast ingen ro. Frukosten serverades från klockan sju för den morgonpigge och när alla hungriga magar mättats av en sagolik frukostbuffé var det dags att följa med ”sitt” team till dagens första aktivitet. Vi var indelade i fyra team; Team svart, team röd, team silver och team guld.

Solen strålade från en blå himmel och det blåste endast lite lätt. Jag hängde med team svart och vår första aktivitet var att ge oss ut på havet – i ribbåt. Med ribbåtarna åkte vi ut en bit och la till vid tre bryggor för att utföra lite samarbetsövningar. Närmare två timmar fick vi njuta ute till havs. Väl tillbaka på land var det dags för brandövningar och livräddning, här lämnade jag min grupp för att vara med när en reporter och fotograf skulle träffa och intervjua en grupp inför den nya tidningen Maxa Livet. Jag förstod dock att jag missade något och att det var väldigt lärorikt och spännande. Som sista aktivitet för dagen hade vi lerduve- och luftgevärsskytte på vårt schema. Det var härligt att se att alla ungdomar deltog och testa utefter sina förutsättningar och förmågor. Det var inte helt lätt att träffa lerduvorna men några stolta var det som lyckades – till och med flera gånger. 

Till middag serverades Taco-buffé och här vill jag också passa på och ge en eloge till den fantastiska köks-personalen på Bokenäs. Vilken mat vi har fått och som de jobbat för att serva oss – allt har varit möjligt och när problem dykt upp så har de varit till för att lösas. Kvällen avslutades med disco och godisbuffé. Candy-King hade skänkt 100 kg godis till lägret och ungdomarnas ögon glittrade när de fick syn på godisdisken som var uppdukad. Disco-golvet kokade och flera var de som dansade från första till sista låt. Det var svårt att få alla att dra sig tillbaka till stugorna och många dröjde sig kvar vid bryggorna tillsammans med några pigga ledare. På läger får man ingen sovmorgon bara för det är lördag. 9.00 satt vi bänkade för att lyssna till Nellie Berntsson och Jacob Andersson – för mig helt okända men bland ungdomarna omåttligt populära bloggare.

Nellie och Jacob pratade framförallt om utanförskap och om hur de båda har gått igenom resor som mobbade och utanför och hur de har lyckats förhålla sig till det och använda sina erfarenheter till något positivt. Kön för att få ta ett foto tillsammans med dem ringlade sig lång efter föreläsningen. Lika klar och härlig som fredagen var - var lördagen grå och trist. Men på Camp Bokenäs spelade det ingen som helst roll då dagens aktiviteter var planerade inomhus. På schemat stod Körslaget. Under morgontimmarna ramlade det in körledare, stylister och fotograf. Vi fick en rejäl uppsjungning innan vi gick till våra respektive rep-lokaler. Sedan följde en intensiv dag med sång, inlärning av låttexter (för oss lite äldre var det senare en rejäl utmaning), styling och fotografering. De sex stylisterna hade och göra, från 12.00 till 19.00 fixade de hår; lockade, flätade, färgade och gjorde fantastiska håruppsättningar, oavbrutet!!! Lunchen, i stil med en halv macka, en banan och några klunkar kaffe intog de under de sekunder som stolen bytte ”kund”. Parallellt med hårstyling så klipptes accessoarer till av mängder med tyg i svart, guld, silver och rött. Kreativiteten var det inget fel på. Smink och nagellack användes också flitigt – av så väl killar som tjejer. Och när vi var redo så var det dags för fotografering av en riktig proffsfotograf.  

Innan den stora Körslaget-finalen serverades en tvårättersmiddag, ryggbiff och potatisgratäng och som efterrätt en helt fantastiskt god vaniljpannacotta. Nu var det många som började bli nervösa och här och där övades det in i det sista – en salig blandning av hårdrock och schlager. Och i det svarta laget var vi självklart övertygade om att vi skulle vinna. Juryn, bestående av Anders, Marika, Jossan, Nellie och Jacob, satt bänkade och scenen intogs nu i tur och ordning av Team Silver som framförde Smoke on the water, Team Guld – Genom eld och vatten, Tema Svart – Heaven’s on fire samt Team Röd som framförde Ain’t no mountain high enough. Allt, självklart, på lägrets tema – Genom eld och vatten. 

Efter att juryn överlagt och körledarna underhållit oss en stund så stod det klart att Team röd vunnit. Trots att jag tillhörde Team svart och vi så klart sjöng bäst 8) så måste jag säga att Team röd vann välförtjänt. Vi andra kom på en hedrande delad andra plats. Som Grandfinal bjöds det på bubbel (självklart alkoholfritt) och fyrverkerier. Söndag morgon var det många zoombies som klev in i matsalen. Jag trodde att en intensiv helg hade tagit ut sin rätt och det var nog rätt men på bussresan tillbaka till Göteborg så förstod jag att många var det som hade varit vakna till fram på småtimmarna – som sig bör när det är sista kvällen med gänget. Innan vi sa tack och hejdå hade vi en föreläsning kvar på programmet. Brandmannen Lasse Gustavsson, som skadade sig mycket svårt i en gasexplosion när han var 24 år, höll en underbart tänkvärd och underhållande föreläsning. Vi har alla mycket att lära av Lasse. En fantastisk helg är till ända (trots den 4 timmar långa tågförseningen på vägen hem…). En helg som inte hade varit möjlig utan alla fantastiska som har ställt upp med tid, engagemang och ”saker”.  Så ett stort tack till ALLA som gjort möjligt och då inte minst alla fantastiska ungdomar som deltog på lägret! 

IMG_2413[1] DSCN2592[1] DSCN2600[1] DSCN2605[1] DSCN2613[1] DSCN2614[1] DSCN2616[1] DSCN2629[1] DSCN2639[1] DSCN2641[1] DSCN2646[1] DSCN2649[1] DSCN2653[1] DSCN2667[1] DSCN2673[1] DSCN2677[1] DSCN2686[1] IMG_2355[1] IMG_2361[1] IMG_2368[1] IMG_2370[1] IMG_2380[1] IMG_2390[1] IMG_2395[1]   IMG_2405[1]

Och här hittar ni helgens föreläsare: Rickard Edh Nellie Berntsson Jacob Andersson Lasse Gustavsson

Text och foto: Ylva Andersson