Att få hedra sitt syskon

Hård sydvästlig vind och piskande regn stoppade inte den tappra skara syskon som samlats vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus' årliga träff för syskon som mist.

Varje syskon hade varsin ballong som de lagt in egna budskap i, skrivna till sin döda syster eller bror. På plats var också föräldrar, läkare, sjuksköterskor, barnsköterskor och psykologer; totalt var ett 40-tal personer samlade. Det är konsultsjuksköterskorna och syskonstödjaren som anordnar det hela men det är Barncancercentrum på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som står som värd. Dagen startade med gemensam frukost och därefter var det ett program för föräldrarna - och ett program för syskonen. 

Precis som förra året anordnades ett ballongsläpp som avslutning på dagen. På grund av vädret var det svårt att få ballongerna att lyfta - men trots detta blev det en fin och känsloladdad stund tillsammans.

Syskonstödjare Joachim Bång, tillsammans med konsultsjuksköterskan Karin Fritzson, stod bakom själva ballongsläppet formulerar det hela så här:

"Det finns något starkt, hoppfullt och fint i att våga och vilja minnas, att förmå titta såväl bakåt som framåt."

Och att få hedra den man förlorat kan ju också hjälpa en att släppa taget om det som är tungt att bära. Även om det kan vara lite svårare när det blåser hårt.

//Johanna Perwe