Från manus till bok

Obeskrivligt stolt, det är vad jag är, över att ha skrivit ett barnboksmanus som blivit antaget av ett förlag.

Här sitter Nils och äter frukost på morgonen då han börjar förskoleklass.

Det allra första kapitlet kom till under hösten 2013 när jag läste kursen "Skriva" på Göteborgs Universitet. Under våren 2015 skrev jag klart det. En fin vän som är författare hjälpte mig framåt i skrivprocessen. Tack fina K för all hjälp!

När det kändes klart skickade jag manuset till Författarcentrums lektörstjänst för ett utlåtande. Efter några veckor kom ett sådant med bra och konstruktiv kritik.

Manuset riktar sig till barn 6-9 år. Det heter "Nils och den blinkande stjärnan" och handlar om "Nils som börjar förskoleklass och lär känna Alvar som gillar att bygga med lego precis som Nils gör. Och så har Nils en storasyster som heter Majken som är död. Nils vet inte var hon är nu, det är det ingen som vet men man får tro vad man vill. Kanske är hon en stjärna".

Uppmanad av lektören skickade jag in manuset till alla stora förlag men även till några mindre och mer nischade på "svårare" ämnen. För när döden är med blir det svårt och smalt och mindre kommersiellt och därför mindre intressant för de stora bokförlagen. Men så en dag i juli kom beskedet. Idus förlag gillade manuset och ville gärna ge ut det som bok. Jag blev så oerhört glad och stolt.

När vi visste att Nora inte skulle bli frisk saknade jag själv barnlitteratur som berör döden. Nora fick veta allt om sin sjukdom men inte vad det skulle leda till över tid. Vi var lyhörda för frågor men de kom aldrig. Jag letade efter litteratur men hittade i stort sett bara "Adjö Herr Muffin" och "Bröderna Lejonhjärta". I efterhand har jag hittat mer litteratur, flera har tillkommit de sista åren och några är utgivna av just Idus förlag.

För några veckor sedan blev illustratören klar med alla illustrationer. I juni ska boken gå till tryck och vara färdig för utgivning i slutet av sommaren. I september kommer jag vara en av de författare som representerar Idus förlag på Bokmässan i Göteborg. Jag får nypa mig i armen för att tro att det är sant. 

//Lena Forsaeus