10 matnyttiga tips från föräldrar

För en tid sedan efterlyste vi tips från föräldrar kring mat och ätande när ett barn är under cancerbehandling. Vi ville veta vad som funkat bäst vid till exempel munblåsor, smakförändring, illamående eller det ständiga sug som kortison kan ge.

Tanken med uppropet var att fånga upp klokheter och råd att ta med i den kommande utgåvan av "Mat vid barncancer" som just nu är under produktion. Eftersom vi fick in så många bra förslag så vill jag även passa på att dela med mig av ett axplock här:

"Kall mat är oftast lite lättare att bli sugen på, än varm."

"Här var det sådant som tunt skivad ölkorv, chicken nuggets, salta kex, pommes frites, chips och annat som var salt som fungerade under behandlingen. När han mådde som mest illa var det "torrt och salt" som gick ned bäst."

"Min då 5-årige son ville - under cytostatikabehandlingarna - inte äta tillagad sjukhusmat alls, men däremot annan kall mat - t ex räkor, ostkuber och oliver - som han pillade i sig. Och så fort vi kom hem igen ville han ha musslor kokta i grädde och vin... Så då blev det så."

"Ja, jisses… Maten var som en bergochdalbana. Olika cravings efter varje cytostatikabehandling. Ena gången drickyoghurt som bara gick att dricka med sugrör, nästa var isbitar och apelsiner, sedan var det chicken nuggets osv. Mitt tips är erbjud olika saker tills man hittar rätt för just den perioden."

"Syrligt brukar vara lätt att få i sig, till ex. citron på grönsaker."

"När min son drabbades av leukemi så var nudlar med starka kryddor det enda han åt. Isglass var också populärt under cytostatikabehandlingarna."  

"Värst var det på sjukhusen, där åts det inget, vi lagade egen mat istället. När vi var inlagda länge så gjorde vi en fin skriven meny med köttbullar, korv mm som vi alltid kunde laga till. Kändes som att det var viktigt att kunna välja det som passade/smakade för stunden."

"Vi gjorde allt i smått som snittar: små fyrkanter av macka, melonkuber med tandpetare i mm. Kycklingköttbullar var favorit och gärna i kall pastasallad."

"Vid munblåsor funkade nästan bara yoghurt, för det gjorde så fruktansvärt ont hela tiden... det gick knappt att öppna munnen. Yoghurten åts med sugrör så gott det gick."

"Ketchup var något vi undvek eftersom det sved väldigt!"

Stort TACK till alla som delade med sig av sina värdefulla tips och erfarenheter. Och vill ni läsa mer så är ju den nya skriften snart klar, håll utkik!

Sammanställt av: Johanna Perwe