10 000 timmar är ingen match när vinsten är hopp

Att få jobba med Barncancerfondens idrottsevenemang är en ynnest, tycker Jonas Karlsson som arbetar med flera av dem. Och det är tack vare alla engagerade eldsjälar som eventen också skänker hopp.

Snabbt förstod jag att en stor orsak till att våra idrottsevenemang har blivit så framgångsrika är tack vare alla fantastiskt motiverade, outtröttliga, engagerade och glada människor som är med och bidrar på alla möjliga sätt i evenemangen. Allt från de cykelfrälsta galningarna som plöjer milslånga asfaltsvägar i timmar på hårda sadlar till alla som är med och anordnar promenadlopp i grannskapet under Walk of Hope. Det krävs något extraordinärt för att göra sådana saker och jag hyser verkligen respekt för alla som gör det till förmån för Barncancerfonden (eller annan välgörenhet)!

Oavsett vad man gör, eller hur man gör det, har vi alla som är involverade i dessa evenemang en sak gemensamt. Vi vill göra någonting gott och känna att vi bidrar till något som har betydelse. För vi vet, att om vi jämför vår insats med vad ett barn och dess familj tvingas genomlida under en cancerbehandling, bleknar våra prestationer i jämförelse. Ska man bli proffs inom en sport sägs det att man måste utöva sporten under ungefär 10 000 timmar. Ska man orka göra något under 10 000 timmar måste man vara förbaskat målmedveten, se till att ha roligt på vägen och känna att det man gör har betydelse.

Barncancerfonden har tre värdeord och det viktigaste enligt mig är Hopp. För att man ska orka göra något under många, långa timmar krävs det att det man gör känns hoppfullt. Att man gör framsteg. Att man känner att man utvecklas. Att man lär av sina misstag. Att det man gör känns betydelsefullt.

Då spelar det ingen roll hur många timmar man behöver ägna åt sin aktivitet. Så länge det finns saker att upptäcka, lösa och förbättra inom forskningen och barncancervården kommer det att behövas mer pengar och det är därför din insats är så betydelsefull. Det är vad som krävs för att vi en dag ska nå vår vision. Visionen som innebär att ett barn och dess familj inte ska behöva genomlida en cancerbehandling. Att se andra göra så mycket för en gemensam sak är hoppfullt och jag vill därför tacka dig som på ett eller annat sätt är involverad i Barncancerfondens idrottsevenemang. Jag är övertygad om att vi gemensamt en dag kommer att ha utrotat barncancer, även om det kanske är mer än 10 000 timmar kvar.

Tack för ditt engagemang!

/Jonas Karlsson