Leukemi är den vanligaste typen av cancer bland barn. Leukemi kan delas upp i akut lymfatisk leukemi (ALL) samt akut myeloisk leukemi (AML). Leukemi uppstår som ett resultat av genetiska förändringar i blodbildande celler. De genetiska förändringarna leder bland annat till blockerad cellmognad, ökad celldelning och minskad cell död.
Det finns återkommande genetiska förändringar som ger upphov till ALL eller AML. I det aktuella projektet studerar vi den återkommande genetiska förändringen kromosomtranslokation t(7;12)(q36;p13) som ger AML och endast drabbar barn under 2 års ålder. Patienterna drabbas ofta av återfall och därmed är behovet av nya behandlingar stort.
För närvarande är kunskapen om hur t(7;12)(q36;p13) orsakar leukemi väldigt begränsad. Genom att arbeta med patientdata, patientprover från patienter med AML med t(7;12)(q36;p13) samt olika modeller för sjukdomen arbetar vi för att öka förståelsen för hur den genetiska förändringen orsakar leukemi. Genom detta avser vi att förbättra riskstratifiering samt identifiera nya målmolekyler att utveckla läkemedel mot.