Nationell randomiserad studie av GnRHa för ovarialskydd hos tonårsflickor under kemoterapi
Nationell randomiserad studie av GnRHa för ovarialskydd hos tonårsflickor under kemoterapi
För över 35 år sedan föreslogs att man skulle behandla kvinnliga cancerpatienter med gonadotropin-frisättande hormonagonist (GnRHa) för att tillfälligt undertrycka ovariefunktionen under kemoterapi och på detta sätt bevara fertiliteten. Problemet är att det än idag inte finns validerade effekter av denna behandling och väldesignade kliniska randomiserade studier saknas.
Fysiologiskt är primordiala folliklar som utgör ovariereserven icke-proliferativa och kontrolleras inte av gonadotropiner. Därför verkar den föreslagna mekanismen för GnRHa-skydd inte sannolik och talar mot att en injektion med GnRHa som blockerar FSH och LH-sekretion skulle hålla de primordiala folliklarna vilande och därmed skydda under kemoterapi.
Trots att en ovarieskyddande mekanism av GnRHa ej fastställts, används GnRHa runt om i världen med målet att skydda äggstockarna från kemotoxicitet. I många fall erbjuds GnRHa-behandlingen eftersom den är relativt billig jämfört med beprövade metoder för bevarande av fertilitet.
Debatten om huruvida GnRHa-behandling medför ett ovarieskydd har pågått i över 35 år och vi skulle vilja ge ett svar med hjälp av en en väl utformad multicentrisk, randomiserad kontrollerad dubbelblind studie med lämpliga kliniska parametrar för skattning av fertilitet och äggstocksreserv.
Svaret på frågan är av hög relevans för unga cancerpatienter. Om GnRHa-behandling kan skydda fertiliteten och den endokrina balansen, skulle sådan behandling vara särskilt lämplig för de mycket unga patienterna med god ovariereserv som annars inte har säkra metoder för fertilitetsbevarande att tillgå och som tidigt i livet hamnar i klimakteriet efter sin cytostatikabehandling. Om GnRHa-behandlingen däremot inte visar några skyddande effekter, bör forskningen och sjukvården istället hitta terapier som kan förhindra infertilitet hos vår yngsta grupp cancerpatienter.