Identifiera svagheter hos pediatriska maligna gliomceller som grund för ny behandling
Identifiera svagheter hos pediatriska maligna gliomceller som grund för ny behandling
Pediatriska maligna gliom är en familj av primära hjärntumörer hos barn som växer aggressivt och diffust och har mycket dålig prognos. De kan delas in i tumörer i storhjärnan respektive hjärnstammen och behandling och prognos skiljer sig åt beroende på var tumören sitter. Hjärnstamstumörer kan endast behandlas med strålning och har en 2-årsöverlevnad under 10%, medan tumörer i storhjärnan ofta kan behandlas med kirurgi, cytostatika och strålning och har en 5-årsöverlevnad på 20-30%. De barn som överlever får dock ofta långsiktiga behandlingsorsakade kognitiva nedsättningar på grund av att även normala hjärnceller tar skada av de icke-specifika strålnings- och cytostatikabehandlingarna. Det finns därför ett stort akut behov av mer effektiva och specifika behandlingar för barn med dessa tumörer.
På tumörnivå finns utbredd kunskap om vilka genetiska förändringar som orsakar pediatriska maligna gliom medan det fortfarande saknas mycket information om de funktionella konsekvenser dessa har i cancercellerna. Med nya moderna metoder har man börjat kartlägga genuttryck i enskilda cancerceller från samma tumör vilket har visat att de befinner sig i olika stadier, som är återkommande mellan olika tumörer, och där varje stadium uppvisar distinkta egenskaper. En ytterligare dimension är att stadierna är föränderliga vilket gör cancercellerna till rörliga mål och ökar deras möjlighet att undgå behandling.
Vi behöver förstå cancercellstadierna bättre för att hitta mer effektiva och precisa behandlingar för pediatriska maligna gliom. För att bidra med ny kunskap vill vi ta reda på hur de uppstår, regleras och är relaterade till hjärnans normala celler. Vi kommer att studera enskilda celler från tidig till sen tumörutveckling i validerade musmodeller för pediatriska maligna gliom. Kunskapen ska vi använda till att identifiera cancercellstadiespecifika mekanismer mot vilka riktade terapier kan utvecklas och testas.