”Vi ställer inte in – vi ställer om”

Under den rådande coronapandemin har Sverige stannat och de flesta fysiska träffar har ställts in. Samtidigt är de barncancerdrabbade familjernas behov av stöd stort. – Barncancer tar inte paus för att en pandemi råder. Därför arbetar vi intensivt med att utveckla stödet på kort och långsikt. Vi ställer inte in, vi ställer om, säger Katarina Gold, chef på Råd och stöd på Barncancerfonden.

Coronapandemin som lamslår världen påverkar oss alla – Barncancerfonden är inget undantag. Men Katarina Gold säger att krishantering finns i Barncancerfondens DNA.

– En organisation som vår, som kliver fram när livet är som svårast, har stor vana att anpassa sig efter verkligheten. Att livet sätts på paus och ställs om är något alla våra familjer har erfarenhet av, säger Katarina Gold. 

Coronaviruset innebär att barn och familjer som drabbas av cancer är än mer utsatta. Deras behov av råd- och stödverksamheten än större. Därför har Barncancerfonden ställt om verksamheten.

– När livet är svårt så väntar vi inte eller tar ett steg tillbaka. Tvärtom så behöver vi kliva fram och ta ansvar, något som har varit väldigt tydligt den här tiden. Hela organisationen har visat prov på stor kreativitet och innovation i hur vi kan göra nu när upparbetade sätt inte längre fungerar. Vi för en ständig dialog kring att hitta nya vägar att stötta – och det har gjorts på ett fantastiskt sätt, säger Katarina Gold.

Den stora omställningen började i mars då Folkhälsomyndigheten meddelade att det råder allmän smittspridning i samhället. Barncancerfondens riksförbund och de sex regionala föreningarna valde då att omedelbart pausa all fysisk verksamhet och ställa om. Sedan dess har stor kraft lagts på att växla upp stödet till de drabbade på flera nivåer. Det förs en tät dialog med medicinskt ansvariga på varje barncancercentrum kring extra stödinsatser, och det finns en nära samverkan mellan de regionala föreningarna och landets sex barncancercentrum samt de regionala sjukhusen.

– Vi arbetar också för att föräldrar till barn under pågående behandling ska omfattas av smittskyddspeng från Försäkringskassan, så att sjuka barn kan få ha sina föräldrar hos sig. Vi fortsätter också att jobba verksamhetsutvecklande för att hitta nya sätt att ersätta fysiska träffar och inställda läger.

De digitala verktygen som nu introduceras är inte bara substitut och komplement till den ordinarie verksamheten.

– Nya format innebär nya möjligheter. Vi inser att idéer behöver omformuleras och förändras. Ur ett svårt läge tvingas förändring fram och den förändringen får effekter som kommer att leva vidare även efter att den här pandemin har ebbat ut, säger Katarina Gold och fortsätter:

– Det är otroligt inspirerande att få verka inom en organisation som består av så starka ideella krafter, och se att under den rådande kris vi befinner oss i träder människor fram och axlar ett enormt stort ansvar för den egna verksamheten, men också för de drabbade. Det inger hopp.