"Jag tänkte att barn inte kan bli sjuka i cancer"

Att hon ledde Barcancergalan var något som gjorde att svenska folket på riktigt fick upp ögonen för Kristina ”Keyyo” Petrushina. Men komikerns eget engagemang för organisationen startade innan dess. – Jag blev månadsgivare när jag satt på tunnelbanan, berättar hon.

Kristina ”Keyyo” Petrushina är bara 23 år men har redan tio år inom underhållningsbranchen på sin meritlista. Hon är i dag en av Sveriges mest uppskattade komiker och har medverkat i humorserier, tv-program, utsetts till årets roligaste youtuber och programlett flera galor och program. Många är det säkert som känner igen Keyyo just från de två år hon ledde Barncancergalan – Det Svenska Humorpriset. För Keyyo var det just den första gången som hon ledde Barncancergalan som hon verkligen kände att organisationen var något hon brydde sig om och brann för.
– Det är en så speciell och fin gala. Man varvar högt och lågt med humor och allvar. Den är svårbemästrad men blir ofta väl mottagen med öppenhet och värme. Det är vad som gör den så fantastisk.

På frågan vad som är det bästa med galan kommer svaret snabbt och utan tvekan.

– Det är att få träffa och lära känna barnen som är med och sitter längst fram.

Första gången som Keyyo själv kom i kontakt med Barncancerfonden var när hon var yngre och såg organisationens affischer uppsatta på stan.

– Jag hade aldrig riktigt reflekterat över det innan. Jag tänkte precis som många andra att barn inte kan bli sjuka i cancer. När jag var yngre hade jag ingen närstående som drabbats av cancer. Min uppfattning var att det bara var äldre personer som drabbades.

Keyyo berättar att så här i efterhand har hon lagt ihop ett och ett.
– Jag har fattat vad flickan som jag gick i skolan med – och som lärarna pratade om – hade drabbats av. Jag förstod ju att det var något som var annorlunda med henne men jag visste inte vad. Jag önskar att jag, som medmänniska och kompis, hade vetat mer då, säger hon.

Under de år Keyyo ledde Barncancergalan var det just mötet med drabbade barn som berörde henne mest. Under galan sitter drabbade och överlevare i publiken nära scenen. Hon berättar att det gör allt mycket mer påtagligt. Det är även det återkommande engagemanget i och med galan som givit henne de mest minnesvärda ögonblicken.

 – Första gången jag ledde galan mötte jag Alexander som också hade hållit på med Youtube men hade blivit sjuk. Vi pratade mycket om att vi skulle ses igen året efter. Han var på bättringsvägen och så full av liv. Men så blev det inte. Han blev sjukare igen och året efter hade han gått bort. Det kändes jättemärkligt att han vara var borta och jag blev väldigt tagen.

Barncancerfonden har legat Keyyo varmt om hjärtat även innan hon ledde galan. Därför är hon även Barnsupporter och skänker 100 kronor till Barncancerfonden varje månad. Det är något hon har gjort under en tid. Hon satt på tunnelbanan och såg reklamen om att det bara var att skicka ett sms – vilket hon gjorde.

– Det är ju samma kostnad som annars bara läggs på fredagssnacks. Att veta att ens pengar i stället går till att hjälpa drabbade och driva forskningen framåt är fint. Det är lite klyshigt men det gör en ju till en bättre människa. Oavsett om man bidrar till nya forskningsgenombrott eller att sjukhusclowner besöker sjuka barn så känns det fint och tryggt.

Keyyo kommer inte att leda årets gala men kommer att vara delaktig på ett annat sätt.

– Jag känner att jag är engagerad men vill gärna engagera mig mer. Det är en ära att få jobba med Barncancerfonden, säger hon.