"Jag har ritat en karta inom mig"

Frida satte tidigt en målbild. Hon skulle tillbaka till livet där utanför så snart det bara gick. I väntan på det var det viktigt att alltid ha sällskap och att göra sig fin. Ett viktigt delmål var att kunna gå i höga klackar vid skolavslutningen.

Skånes landskap är öppet och platt, och här och var vindpinade träd.

– På vägarna här omkring har jag ofta vandrat med lurarna i öronen och lyssnat, gråtit, skrikit och väsnats till en låt som är speciell för mig, säger Frida och letar fram låten i Iphonens Spotify: Fight song med Rachel Patten.

Här på slätten bor Frida Kristensson, 17, med sin mamma, pappa och lillebror. Bostadshuset lyser gult i morgonsolen. Katten Max, stor, tjock och rödrandig, välkomnar i dörren.

Det är drygt fyra år sedan Frida, som i dag är sjutton, började känna smärta i ett knä. Det tog ett år innan de fick klarhet.

– Läkaren pratade om en tumör, han sa ordet elakartad och det kändes som om marken skakade.

Diagnosen var Ewings sarkom. Frida beskriver tiden med orden ”det blev mycket ståhej”. Röntgen, biopsi, operation, insättning av venport.

– Inget var längre sig likt. Jag slutade skolan.

Genomgick behandlingar, däremellan hem och vila.

Under det första halvåret var det operationer och tuffare cytostatika, nästa halvår en lättare form.

– Jag fick en cytostatikakur som heter VIDE. Den kändes som en käftsmäll. Som att ha influensa gånger tusen. Jag mådde illa, slemhinnorna och smaklökarna påverkades, jag blev ljus- och ljudkänslig. Det gjorde också ont i huden, det gjorde ont att kramas. Jag mådde också psykiskt dåligt under den här perioden.

Frida behövde också få en protes inopererad i sitt knä, för att det skulle fungera någorlunda igen efter avlägsnandet av tumören.

– Att jag inte skulle kunna springa och ha svårt att cykla, det var inget jag la vikt vid då. Operationen var bara ett delmål. Jag bara gjorde det. Det är så jag fungerar, komplikationerna tar jag tag i nu.

Fridas mamma och pappa var med henne dygnet runt på sjukhuset.

– Bara en förälder får sova över och det var oftast mamma som gjorde det. Men det var skönt att ha båda på plats om dagarna. Pappa stod för service och skämt och mamma för allt det där som mammor gör.

Att behöva sina föräldrar på ett sätt som annars inte är så vanligt i tonåren kan kännas jobbigt.

– Som att pappa har fått bära mig till toaletten, och mamma duscha mig. De har varit vårdare och föräldrar på en och samma gång. Men det har varit okej. Det fanns inget val. Och vi har kommit varandra ännu närmare än vi var innan. Vi är som mer sammanflätade.