"Viktigt med bättre möjligheter"

Ett flertal nya satsningar ska öka den kliniska forskningen. Det menar Helene Hellmark Knutsson, forskningsminister.

I dagsläget är det allt färre läkare som söker kliniska forskarmånader. Är det rimligt?

– Det är viktigt att det finns bättre möjligheter än i dag att gå mellan akademin och det omgivande samhället. Att läkare ska få tid till forskning är i grunden en fråga mellan arbetsgivaren och den anställda, men vi för gärna dialog med arbetsgivarna om hur vi kan förbättra möjligheterna.

Vad gör regeringen för att lösa problemet?

– Staten avsätter årligen drygt 2,3 miljarder kronor i ersättning för klinisk utbildning och forskning i enlighet med det så kallade ALF-avtalet. I det nya ALF-avtalet mellan staten och landstingen ställs högre krav än tidigare på att universiteten ska delta i organisering och ledning av den del av hälso- och sjukvården som utformas med särskild hänsyn tagen till forskningens och utbildningens behov. Det nya avtalet innebär också att universitetssjukvården och den kliniska forskningens kvalitet kommer att utvärderas.

Dessutom kan satsningen på klinisk behandlingsforskning nämnas, som är en gemensam satsning av staten och alla landstingen och som genomförs av Vetenskapsrådet. Satsningen på nationell samordning av kliniska studier är något annat som behövs för att Sverige även i framtiden ska vara konkurrenskraftigt avseende kliniska studier. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska titta närmare på karriärvägar för unga forskare.

Hur kommer ni till rätta med läkarbristen?

– Regeringen investerar i fler högskoleplatser. En stor andel av dessa är så kallade fria platser, och lärosätena avgör själva vilka utbildningar de ska ge. Regeringen har också gjort vissa riktade satsningar på de utbildningar där bristen på yrkesutbildade är särskilt allvarlig. Det gäller lärare samt vissa vårdyrken, som specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

I övrigt vill jag poängtera att det ingår i lärosätenas uppdrag att se till att utbildningsutbudet svarar mot studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov.

Vad tror du att bristen på klinisk forskning betyder för Sveriges ställning internationellt?

– Vi måste kunna attrahera unga talanger, i och utanför Sverige, och få dem att våga satsa på en forskarkarriär. Det tror jag är en avgörande faktor för att vi ska kunna stå oss i den internationella konkurrensen.

Hur kan ni stötta landstingen?

– Vi är alltid öppna för dialog med landstingen kring kompetensförsörjning och forskning.