Nätbaserat stöd för ungas frågor om sex och fertilitet

Till 2017 ska den vara klar. En webbportal om sex och samlevnad för tonåringar och unga vuxna som har behandlats för barncancer och har problem med sitt sexualliv eller oroar sig för möjligheten att få biologiska barn.

Just nu bygger Lena Wettergren och hennes forskarteam upp ett nätbaserat stöd för tonåringar och unga vuxna som har behandlats för barncancer och som oroar sig för sin fertilitet eller för sitt sexliv.

– Fördelen är att man kan använda webbstödet när som helst, och var man än bor, säger Lena Wettergren.

– Det är en sak att få cancer när du är 70 år, men att få ditt sexliv och barnafödande påverkat innan du ens har haft sex för första gången gör unga sårbara på ett helt annat sätt. De vill inte diskutera det med vem som helst.

Att få en cancerbehandling som barn kan påverka både hormoner, ägg och spermier. Alla får inte problem och vilka som får det är beroende både av typen av cancer och vilken behandling som ges. Hur gammal man är när man får cancer är också något som påverkar om man utvecklar problem eller inte. Flickor som har behandlats för cancer kan få sköra slemhinnor och riskera att hamna tidigt i klimakteriet. En del pojkar kan drabbas av erektionsproblem.

– Många kopplar inte sina sexuella besvär till sin tidigare behandling, utan känner sig bara misslyckade.

Vissa behandlingsformer påverkar förmågan att få barn senare i livet. Man oroar sig för att inte kunna få barn och att kanske skrämma bort en framtida partner om det visar sig att man inte kan få biologiska barn. Det kan också vara svårt att berätta för någon att man har svårt att få stånd eller att visa sin kropp om den ser annorlunda ut med ärr eller amputationer.

– Generellt upplever jag att det finns mindre information för pojkar och unga män om sexuella problem. Om du är 20 år och har svårt att få stånd, vem ska du prata med om sådant? Vilken läkare ska du gå till, och vad säger man?

Tonåringar och unga vuxna mellan 15 och 39 år, som tidigare har genomgått behandling för barncancer, ska tillfrågas om att ingå i en forskningsstudie. Först får de besvara ett frågeformulär. De som visar sig ha sexuella problem eller oroar sig för möjligheten att få biologiska barn kommer att kunna få tillgång till programmet under tolv veckor.

Forskarteamet utvecklar webbportalen i samarbete med en grupp unga vuxna som själva har behandlats för cancer.

Deltagarna i programmet kommer att lottas till två grupper, en som får delta direkt och en grupp som får vänta. Gruppernas resultat och mående kommer sedan att jämföras, för att se om åtgärderna har den positiva effekt forskarna hoppas.

Under 2017 hoppas Lena Wettergren att portalen ska vara färdig att användas av tonåringar och unga vuxna som har genomgått behandling för cancer under barndomen.

Portalen kommer att innehålla två tydliga avdelningar, en för sex och samlevnad och en för fertilitet. Båda avdelningarna kommer att delas upp i olika block, eller moduler.

– Forskningen har haft stort fokus på fertilitet, men det finns inte så mycket om sex. Vi vet inte alltid hur man tar upp frågorna och det kan vara svårt att hitta situationer när det passar in. När är rätt tillfälle att diskutera sex med en tonåring?